Två elever från Näsbydalskolan till Sverigefinal i European Union Science Olympiad

10 december 2020, kl. 22:01 - Förskola & skola

Av totalt 2000 deltagare har två elever från Näsbydalskolan gått vidare till Sverigefinal i naturvetenskapstävlingen som detta år avgörs genom två finaltillfällen, ett digitalt och ett fysiskt. Den första delen sker den 30 januari 2021.

European Union Science Olympiad är en tävling i naturvetenskap och är uppbyggd som en lagtävling. Deltagarna ska lösa praktiska och laborativa uppgifter inom ämnena biologi, fysik och kemi. Den stora finalen anordnas i år i Ungern och vid Sverigefinalen, dit nu Näsbydalskolan är uttagna tas det slutgiltiga laget ut som ska representera Sverige.

Totalt tas 27 elever ut till Sverigefinalen, varav 12 från högstadiet där Näsbydalskolan deltar. Av dessa 12 har skolan därmed lyckats få två platser, vilket är en stor bedrift.

Vi gratulerar Axel Ildring och Simon Lundell som tagit sig vidare till Sverigefinalen och kommer representera Näsbydalskolan.

Näsbydalskolan har haft framgångar i tidigare EUSO sammanhang

Under tidigare år har Näsbydalskolan varit representerade både i Sverigefinalen och i EU finalen vilket tydligt visar att skolan har en hög nivå med inriktning på naturvetenskapliga ämnen.

EU final

  • 2019 - Portugal, Almada - Angelie Emling
  • 2016 - Estland, Tartu - Julia Salwen
  • 2014 - Grekland, Aten - Tobias Wallström

År 2019 representerade Angelie Emling Sverige i EU finalen i Portugal. År 2016 lyckas Julia Salwen kvalificera sig hela vägen till EU finalen och blev alltså en av de sex elever som fick åka till Tartu i Estland och tävla mot de andra europeiska lagen. 2014 tog sig Tobias Wallström hela vägen till EU finalen och fick åka till Aten för att representera Sverige tillsammans med fem andra elever från Sverige.

Sverigefinal

  • Sverigefinal inför EUSO 2021 - Axel Ildring, Simon Lundell
  • Sverigefinal inför EUSO 2019 - Angelie Emling, Paul Kumlin
  • Sverigefinal inför EUSO 2018 - Moa Hiort
  • Sverigefinal inför EUSO 2016 - Julia Salwen, August Jonsson, Mattias Trende
  • Sverigefinal inför EUSO 2014 - Tobias Wallström, Jesper Rilegård, Vilde Aanesen

Träningsläger väntar för deltagarna som tas ut till EUSO i Ungern

Att bli uttagen till EUSO och representera Sverige i EU tävlingen som detta år genomförs i Ungern är såklart väldigt stort och efter Sverigetävlingen den 30 januari 2021 och ett tävlingstillfälle under våren vet vi ett resultat. Vi kommer alltså att få vänta en stund innan vi får de slutgiltiga beskedet.
Efter det väntar troligen ett träningsläger. Finalen i Ungern genomförs sedan 8-15 maj 2021 och genomförandet är beroende av situationen för Covid19.

EUSO Sverigeverksamhet är en ideell arbetsgrupp

Målet med verksamheten är att anordna den svenska olympiaden och att även utse de tävlande som ska vidare till den europeiska tävlingen EUSO.

Näsbydalskolan har en naturvetenskaplig inriktning

Linda Pettersson, NO och matematiklärare på Näsbydalskolan är en av dem som varit delaktig i proven kring uttagningen till Sverigefinalen. Linda säger att det är väldigt bra jobbat av eleverna i årskurs 9 där vi har fått många bra resultat och det är glädjande och extra roligt att två elever har tagit sig vidare till nästa utmaning. Susanne Heljestrand, rektor på Näsbydalskolan, pekar på att framgångarna i European Union Science Olympiad visar på en hög motivationsnivå bland eleverna både historiskt och i dagsläget. Att ta vara på varje elevs bästa förutsättningar att prestera resultat är något vi arbetar med varje dag på skolan.