Två elever från Näsbydalskolan till Sverigefinal i European Union Science Olympiad

18 december 2018, kl. 01:15 - Förskola & skola

Av totalt 2000 deltagare har två elever från Näsbydalskolan har gått vidare till Sverigefinal i naturvetenskapstävlingen Olympiaden, som avgörs den 26-27 januari på Vetenskapens hus i Stockholm.

European Union Science Olympiad är en tävling i naturvetenskap och är uppbyggd som en lagtävling. Deltagarna ska lösa praktiska och laborativa uppgifter inom ämnena biologi, fysik och kemi. Den stora finalen anordnas i år i Portugal och vid Sverigefinalen, dit nu Näsbydalskolan är uttagna tas det slutgilitga laget ut som ska representera Sverige.

Totalt tas 24 elever ut till Sverigefinalen, varav 12 från högstadiet där Näsbydalskolan deltar. Av dessa 12 har skolan därmed lyckats få två platser, vilket är en stor bedrift.

Vi gratulerar Angelie Emling och Paul Kumlin som tagit sig vidare till Sverigefinalen och kommer representera Näsbydalskolan.

Näsbydalskolan har haft framgångar i tidigare EUSO sammanhang

Under tidigare år har Näsbydalskolan varit representerade både i Sverigefinalen och i EU finalen vilket tydligt visar att skolan har en hög nivå med inriktning på naturvetenskapliga ämnen.

EU final

  • 2016 - Estland, Tartu - Julia Salwen
  • 2014 - Grekland, Aten - Tobias Wallström

År 2016 lyckas Julia Salwen kvalificera sig hela vägen till EU finalen och blev alltså en av de sex elever som fick åka till Tartu i Estland och tävla mot de andra europeiska lagen. 2014 tog sig Tobias Wallström hela vägen till EU finalen och fick åka till Aten för att representera Sverige tillsammans med fem andra elever från Sverige.

Sverigefinal

  • Sverigefinal inför EUSO 2019 - Angelie Emling, Paul Kumlin
  • Sverigefinal inför EUSO 2018 - Moa Hiort
  • Sverigefinal inför EUSO 2016 - Julia Salwen, August Jonsson, Mattias Trende
  • Sverigefinal inför EUSO 2014 - Tobias Wallström, Jesper Rilegård, Vilde Aanesen

Träningsläger väntar för deltagarna som tas ut till EUSO i Portugal

Att bli uttagen till EUSO och representera Sverige i EU tävlingen som detta år genomförs i Portugal är såklart väldigt stort och efter Sverigetävlingen den 27 januari 2019 vet vi ett resultat.
Efter det väntar ett träningsläger på 5 dagar vid Göteborgs Universitet för de sex elever som tagit sig vidare.
Tävlingen i Portugal genomförs sedan 4 - 11 maj 2019.

EUSO Sverigeverksamhet är en ideell arbetsgrupp

Målet med verksamheten är att anordna den svenska olympiaden och att även utse de tävlande som ska vidare till den europeiska tävlingen EUSO.

Näsbydalskolan har en naturvetenskaplig inriktning

Gunilla Björnberg, NO och matematiklärare på Näsbydalskolan är en av dem som varit delaktig i proven kring uttagningen till Sverigefinalen. Gunilla säger att det är väldigt bra jobbat av eleverna i årskurs 9 där vi har fått många bra resultat och det är glädjande och extra roligt att två elever har tagit sig vidare till nästa utmaning. Susanne Heljestrand, rektor på Näsbydalskolan, pekar på att framgångarna i European Union Science Olympiad visar på en hög motivationsnivå bland eleverna både historiskt och i dagsläget. Att ta vara på varje elevs bästa förutsättningar att prestera resultat är något vi arbetar med varje dag på skolan.