Täby parks första invånare flyttar in

2 april 2020, kl. 17:46 - Stadsplanering & trafik

Den 31 mars öppnade första portuppgången i Täby park. Allra först att hämta nyckeln var Magnus Olsson.

Magnus Olsson kommer från Hudiksvall från början.

-Fast nu flyttar jag från Grindtorp, så det är inte långt, säger han.

Magnus som läser bioteknik på KTH tycker att läget vid Roslagsbanan är perfekt. Lägenheten som han flyttar in i ligger på femte våningen och har öppen planlösning. Från balkongen syns delar av de första kvarteren som håller på att byggas alldeles intill. Men också en del av naturparken.

Trä, tegel och puts

-Det blir spännande att se de andra husen. Även om det mesta fortfarande är övertäckt så anar man en hel del trä, puts och tegel. Det ser verkligen ut att bli jättefint, säger Magnus Olsson.

Det är en historisk dag för Täby nu när de första flyttar in i Täby park. Området kommer att utvecklas under en lång tid framöver och med tiden knytas samman med Täbys centrala delar. Utvecklingen kommer innebära att Täby blir staden på landet, där vi behåller våra grönområden samtidigt som vi får mer service till täbyborna.

-Det innebär att fler kan både bo och arbeta i kommunen då fler verksamheter kommer att etablera sig i området. Det är en bra utveckling som ökar livskvalitén, säger Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Han tycker att det är bra att stadsdelen – som till ytan kan jämföras med två Gamla stan - fylls med bostäder och så småningom med verksamheter.

Medborgardialog

-Kommunen genomförde en stor medborgardialog 2013, den största i Täbys historia, då vi frågade invånarna hur de ville att Täby park skulle utvecklas. Över 3 000 täbybor lämnade sina synpunkter. En av sakerna som kom fram var att Täby park skulle vara en levande stadsdel, säger Erik Andersson.

Att öppna upp området och fylla Täby park med liv och rörelse ser Erik lite som att läka ett sår. Mitt i centrala Täby.

-Att bygga där den gamla galoppverksamheten låg innan Svensk Galopp flyttade för tre år sedan är lite på samma sätt som när vi byggde bostäder på den stora parkeringen i Täby centrum, säger han.

Överlämnade flyttlåda

Tillsammans med Johan Algernon (M), som är ordförande i stadsbyggnadsnämnden, tog han hissen till Magnus Olssons nya lägenhet och överlämnade en symbolisk miniflyttlåda bestående av en Täbyvas i klarglas.

-Fram till idag har vi kunnat följa bygget av Täby park på håll. Nu när man kommer lite längre in i området syns variationen i arkitekturen och de fina detaljerna, säger Johan Algernon (M).