Nu börjar Täby park synas ordentligt!

18 oktober 2019, kl. 08:52 - Stadsplanering & trafik

Det är bara några månader kvar innan de första flyttlassen är på väg in i Täby park. Men fortfarande är stadsdelen mest av allt en byggarbetsplats där stommarna till husen håller på att sättas på plats och delar av gatorna just nu beläggs med asfalt.

-I mars plockas det första byggstängslet ner och öppnar upp Täby park så det blir möjligt att strosa i delar av området och uppleva stadsdelens utveckling på nära håll. De första kvarteren ligger i anslutning till Boulevarden, stadsdelens huvudgata, säger Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Husen som ligger mot Boulevarden får lokaler i bottenvåningarna för olika verksamheter som restauranger, kaféer och service. Fasaderna blir företrädelsevis i puts eller tegel.

Plats för umgänge

Gemensamt för Täby park är att området planeras med många ytor för spontana möten och gott om platser umgås på när det är helt färdigbyggt. Till exempel planeras för en ny stadspark men också flera mindre parker och små torg. Flera av husen får dessutom gemensamma gårdar och terrasser där det blir möjligt att odla eller grilla tillsammans. Ungefär i mitten av stadsdelen bostads- och hyresrätter i blandade storlekar, från ettor till femmor. Även kvarteret som vetter mot Bergtorpsvägen syns ordentligt nu. Här byggs till en början mindre bostadsrättslägenheter, från ettor till treor. Och fler bostäder är på gång!Läs mer om Täby park

Aktivitetsfält vid Läktarbyggnaden

Vid det lilla torget mittemot Läktarbyggnadens entrésida bygger Skanska och JM (som bildat Täby Park exploatering AB) just nu en lekplats och ett utegym. På fältet intill förbereds just nu en cykelcrossbana, beachvolleyplan med mera. Vid torget finns redan idag en boulebana och hit kan du komma och spela redan nu.

Parken Täby trädgård öppnar snart

Vid kvarteret som vetter mot Bergtorpsvägen i sydöstra Täby park bygg er Riksbyggen pop-up-park Täby trädgård med käpphästbana, boulebana med mera. Parken kommer vara öppen för alla.

Fjärrvärme och sopsug i marken

Under marken byggs fjärrvärme och en sopsug. Systemet med sopsugen gör bland annat att sopbilarna inte behöver hämta områdets sopor bland husen. Det frigör även utrymme för exempelvis kaféverksamhet.

Utvecklingen av Täby park

Täby park byggs inte på en dag. Inte förrän i slutet på 2030-talet kommer stadsdelen vara helt färdig. På kartan syns de första kvarteren, de som byggstartade 2018, de med byggstart 2019 och kommande detaljplanerade kvarter. De som ännu inte är ifyllda är kvarter som ännu inte är detaljplanelagda, alltså inte beslutade.

Fakta:

  • Den nya stadsdelen Täby park knyter ihop centrala Täby och byggs mellan Stora Marknadsvägen, Bergtorpsvägen E18 och Täby centrum.
  • Täby park blir en levande stadsdel med kontorshotell, restauranger, stadspark, förskolor och skolor, äldreboende och annan service.
  • Täby park ligger nära kollektivtrafik med Roslagsbanan och bussar alldeles intill.

Nyfiken på att veta mer om stadsdelens utveckling? Anmäl dig till Täby parks nyhetsbrev på taby.se/tabypark. Där kan du även få information inför större planerade arbeten. Aktuell störningsinformation hittar du som vanligt på kommunens webbplats taby.se