Rondellbelysning sprider julstämning vid Roslags-Näsby trafikplats

4 december 2019, kl. 09:03 - Stadsplanering & trafik

Från första helgen i advent lyser rondellerna vid trafikplatsen i Roslags-Näsby i julens färger. Att området var en färdväg för vikingarna för tusen år sedan har inspirerat konstnären bakom runstenarna och vikinganamnen.

De två rondellerna invigdes i somras, samtidigt som ombyggnaden av hela trafikplatsen i Roslags-Näsby. Men först under de mörkare årstiderna syns bättre hur ljuset skiftar färg efter årstiderna och i helgen övergick höstens orangea tema till julens färger i rött och vitt.

Nya informationstavlor

Täby kommun satte nyligen upp informationstavlor vid rondellerna på Centralvägen. Där kan man läsa att Täby är en av de kommuner som har flest kända runristningar i Sverige. Konstnären Karin Walde som gestaltat rondellerna har själv fått inspiration av en runhäll inte långt från motorvägen.

Skyltarna berättar också om vikinganamnen i den västra rondellen, varav Estrid och Jarlabanke hör till de mest kända, och om de fyra runstenarna i den östra rondellen. Runstenarna är kopior av verkliga runstenar som en gång dokumenterats men ”tappats bort”. Eventuellt ligger de täckta av mossa någonstans i Täbyskogarna.