Frågor och svar ny översiktsplan
Frågorna och svarenhandlar om förslaget till översiktsplanen för Täby 2050.
Vad är en översiktsplan?
Enligt plan- och bygglagen 3 kap. 1 § ska varje kommun ha en aktuell översiktsplan som omfattar hela kommunen. Den ska tas fram i samråd med invånare, föreningar, andra aktörer och regionala och nationella myndigheter.
Översiktsplanen är kommunens inriktning för den långsiktiga utvecklingen av den fysiska miljön. Planen ska vägleda beslut om mark- och vattenområden, hur och var utveckling ska ske samt hur den bebyggda miljön ska användas, utvecklas och bevaras. Översiktsplanen är inte juridiskt bindande. En mer specifik inriktning för mark- och vattenanvändning arbetas fram i samband med den efterföljande planeringen och i beslut om exempelvis planprogram och detaljplaner.
En översiktsplan gäller tills att en ny översiktsplan tagits fram och antagits av kommunfullmäktige. Nu gällande översiktsplan Det nya Täby 2010-2030 gäller tills att den nya översiktsplanen, som nu är på samråd, antas. Kommunfullmäktige beräknas anta den nya översiktsplanen vid årsskiftet 2021/2022.
Vad betyder det att översiktsplanen är på samråd?
När kommunen upprättar ett förslag till översiktsplan ska kommunens invånare, föreningar, organisationer och företag, länsstyrelsen, andra myndigheter och regionala aktörer med flera ges möjlighet att lämna synpunkter på förslaget och på så sätt påverka dess innehåll. Detta sker under samrådet. Syftet är att få fram ett så bra beslutsunderlag som möjligt och att ge möjlighet till insyn och påverkan.
Efter samrådet redovisar kommunen resultatet av samrådet i en samrådsredogörelse. Den ska även innehålla en beskrivning av hur förslaget till översiktsplan reviderats utifrån synpunkter som inkommit under samrådet. Samrådsredogörelsen presenteras sedan tillsammans med en reviderad översiktsplan på kommunens webbplats.
Vad kan jag lämna synpunkter på?
Under samrådet kan du som invånare lämna synpunkter på förslagets innehåll och den långsiktiga inriktningen. Du kan till exempel tycka till om specifika frågor såsom trafik och kommunikationer, bebyggelse eller grönområden. Du kan också tycka till om den föreslagna inriktningen för just ditt bostadsområde eller områden som du besöker ofta.
Vill du istället anmäla skador, funktions- och skötselbrister som du märker av idag och som Täby kommun ansvarar för, så gör det gärna via Felanmälan. Felanmälan görs via formulär på kommunens webbplats eller via appen Felanmälan.
Felanmälan
Hur kan jag lämna mina synpunkter?
Lämna synpunkter genom att svara i den enkät som finns på Täby kommuns webbplats. I enkäten kan du enkelt välja vilka frågor du vill tycka till om. Det finns också möjlighet att i enkäten skicka in frisvar.
Du kan också skicka in dina synpunkter till sbn@taby.se eller via post. Glöm inte att ange KS 2018/196-20.
Postadress:
Stadsbyggnadsnämnden
Täby kommun
183 80 Täby
Hur kommer jag i kontakt med kommunen?
Täby kommun följer rådande rekommendationer med anledning av covid-19 och kommer därför inte att bjuda in till öppna samrådsmöten. Det kommer att finns en utställningsmonter i kommunhuset där översiktsplanen presenteras, både i digital form och som pappersexemplar. Där kommer det också finnas möjlighet att lämna synpunkter på förslaget.
Täby kommun kommer även att erbjuda telefontider med möjlighet att ringa in och prata med ansvariga tjänstepersoner. Information om telefontider finns på kommunens webbplats och i kommunens kalendarium.
Telefontider
Vad säger översiktsplanen om Täby till år 2050?
När Täby utvecklas är det viktigt att befintliga kvaliteter beaktas och att vardagen ska fungera för alla som bor och arbetar i Täby. Förslaget till översiktsplan innebär att Täby ska fortsätta vara en attraktiv och trygg plats att bo och verka i. Utvecklingen ska möjliggöra levande och varierade bostads- och stadsmiljöer och god framkomlighet för alla trafikslag. Fler arbetsplatser ska öka förutsättningarna att jobba nära hemmet och offentliga verksamheter och service ska hålla hög kvalitet.
Översiktsplanen föreslår dessutom nya mål för hållbar utveckling som ska vägleda kommunens och Täbys arbete med att bidra till FN:s 17 mål för hållbar utveckling, det vill säga Agenda 2030:
- Attraktivt och tryggt
- Framkomligt och sammanlänkat
- Artrikt och hälsosamt
- Innovativt och näringslivsvänligt
- Robust och klimatsmart
Vad är Globala målen och Agenda 2030?
År 2015 antog FN:s medlemsländer Agenda 2030 med 17 globala hållbarhetsmål. Globala målen och Agenda 2030 är den mest ambitiösa överenskommelsen för hållbar utveckling som världens ledare har antagit. I begreppet hållbar utveckling integreras de tre dimensionerna av hållbarhet: social, ekonomisk och miljömässig.
Vad säger översiktsplanen om var och hur bebyggelsen ska utvecklas?
Utgångspunkten är att utvecklingen av bebyggelse i första hand ska ske centralt med närhet till kollektivtrafik med fokus på den regionala stadskärnan Täby centrum-Arninge, i kommundelscentrum och i närheten till Roslagsbanans stationer. Befintliga verksamhetsområden ska värnas och ges möjlighet att fortsätta utvecklas. Nya områden för företag och verksamheter kan utvecklas i lägen som har goda kommunikationer men inte stör närboende.
I områdena Arninge-Ullna, Täby park och Roslags-Näsby kommer nya stadsmiljöer med närhet till kollektivtrafik att utvecklas under en lång tid. I kommundelscentrumen i Täby kyrkby, Näsbypark, Gribbylund, Vallatorp och Skarpäng kan ny bebyggelse i en anpassad skala och omfattning skapa underlag och möjligheter för mer service lokalt. Viss utveckling med småhusbebyggelse kan ske i exempelvis Gripsvall och i Täby kyrkby. Bostäder ska planeras för en jämn utbyggnadstakt och behovet av välfärdstjänster ska tillgodoses.
Planeringen ska ha ambitioner om trygga och estetiskt tilltalande miljöer och arkitektonisk kvalitet som gör dem trevliga att vistas i och där hänsyn tas till de värden som finns i den befintliga bebyggelsen. Kulturmiljön ska ses som en resurs i samhällsutvecklingen.
Vilken typ av bostäder ska det planeras för?
Bostäder planeras till största delen som flerbostadshus i en blandad bebyggelse. Med nya Roslags-Näsby, Täby park och Arninge-Ullna tillkommer fler bostäder med närhet till kollektivtrafik. De nya bostäderna ska finnas i en variation av bostadsstorlekar, boendeformer och upplåtelseformer. Kompletterande bostadsbebyggelse i form av flerbostadshus föreslås i anslutning till kommundelscentrum. Även nya småhus föreslås, främst i Gripsvall och i Täby kyrkby.
Där jag bor finns ett förändringsområde med utveckling av bebyggelse och anläggningar utpekat. Vad betyder det?
Ett förändringsområde i översiktsplanen innebär ett område där kommunen ser positivt på att pröva ny bebyggelse. Det ska ske genom att exempelvis utreda det vidare eller att upprätta ett planprogram eller en eller flera detaljplaner. Det behöver heller inte betyda att hela området kommer att bebyggas, men i vissa områden behöver ett större område studeras för att det ska vara möjligt att se till flera aspekter såsom behovet av parker, gång- och cykelvägar med mera. Det slutliga beslutet om den framtida utvecklingen sker alltså i ett senare skede. På privat mark är det markägaren som bestämmer om det ska ske en förändring eller inte.
Vad säger översiktsplanen om utveckling av grönområden, parker, sjöar och hav?
Halva Täby ska vara grönt och sammanhängande naturområden ska bevaras och utvecklas för att stärka biologisk mångfald och Täbybornas närhet till naturen. Ianspråktagande av naturmark ska i möjligaste mån undvikas. Närheten till naturen ska förbättras genom utveckling av gröna stråk och parker. Vattnet i kommunens sjöar och hav ska skyddas mot övergödning och gifter. Det ska säkerställas bland annat genom rening av dagvatten och andra åtgärder i samverkan mellan kommuner.
Var kommer nya parker att byggas?
Översiktsplanen pekar inte ut nya parker, förutom den nya stadsparken som ska anläggas i Täby park. Inom de olika typerna av tätort är det däremot viktigt att säkerställa att det finns tillräckligt med parker av olika karaktärer och grönområden i närheten till bostaden, skolan och förskolan. Parker och natur inom de bebyggda områdena är även viktigt för att rena luften, ta om hand vatten och möjliggöra för biologisk mångfald.
Vad säger översiktsplanen om förbättrad framkomlighet och utveckling av transportsystemet?
Täby ska erbjuda möjligheten till tillförlitliga och effektiva resor med olika transportslag. Transportsystemet ska bidra till att knyta samman Täby med resten av regionen och också bidra till en mer sammanlänkad kommun.
Framkomligheten i vägnätet behöver öka. För att förbättra framkomligheter behöver kommunen arbeta med att identifiera behov och genomföra åtgärder för olika stråk i det kommunala vägnätet. Kollektivtrafiken behöver förbättras och nå viktiga bytespunkter. Gång- och cykelvägnätet behöver byggas ut så att det blir lätt, tryggt och säkert att använda. Genom att planera för nya bostäder och arbetsplatser i närheten till Roslagsbanan skapas förutsättningar för fler att kunna välja kollektivtrafiken. Kommunen ska fortsätta verka för förbättrade resor till och från hela regionen, med fokus på utveckling av Roslagsbanan till Stockholm city via Odenplan samt till Arlanda. Även kommunikationerna till exempelvis Kista och Solna behöver utvecklas. Översiktsplanen föreslår även utveckling av en ny bytespunkt i transportsystemet vid Såsta-Karby, där de viktiga kommunikationsstråken Norrortsleden och Roslagsbanan möts.
Kommer det att byggas nya vägar eller spår?
Översiktsplanen föreslår inga nya vägar inom huvudvägnätet. Mindre lokala gator och anslutningar kan dock behöva tillkomma i samband med utveckling inom utpekade områden.
Roslagsbanan ska förlängas till Stockholm city via Odenplan. Det är beslutat och överenskommet inom den så kallade Sverigeförhandlingen. Inom samarbetet Stockholm Nordost ska Täby tillsammans med grannkommunerna i nordöstra Stockholm verka för att Roslagsbanan förlängs till Arlanda. Översiktsplanen föreslår även utveckling av en ny bytespunkt i transportsystemet vid Såsta-Karby, där de viktiga kommunikationsstråken Norrortsleden och Roslagsbanan möts.
Vad säger översiktsplanen om trygghet, säkerhet och hälsa?
Täby ska erbjuda en säker och trygg livsmiljö att bo, arbeta och vistas i. Extra omtanke ska ges vid planering av barns miljöer. Ny bebyggelse ska lokaliseras till lämplig mark med hänsyn till människors hälsa och säkerhet. Det innebär till exempel att säkerhetsavstånd till vägar där farligt gods transporteras och till Roslagsbanan ska hållas i samband med bebyggelseplanering. Planeringen ska också säkerställa att buller och luftföroreningar begränsas. Förekomster av föroreningar i marken ska alltid utredas tidigt om bebyggelse planeras, liksom klimatrelaterade risker som till exempel översvämning, ras, skred och erosion.
Vad säger översiktsplanen om klimat- och miljöfrågor?
Täby ska utvecklas på ett miljövänligt, ekonomiskt hållbart och klimatneutralt sätt så att resurs- och energianvändningen effektiviseras och utsläpp av växthusgaser är nära noll.
Förnybara energikällor, nya tekniska lösningar och en effektiv användning av mark, infrastruktur och resurser ska prioriteras för att begränsa Täbys miljö- och klimatpåverkan. I kommunens egna verksamheter och då kommunen gör upphandlingar ska fordon och transporter med förnybara bränslen och byggnader med låg miljö- och klimatpåverkan eftersträvas. Övergödningen ska minska i sjöar och åtgärder för att klara god ytvattenstatus ska genomföras. Ett flertal nya dammar för att fördröja och rena dagvatten föreslås i den nya översiktsplanen.
Vad säger översiktsplanen om tekniska försörjningssystem (energi, vatten- och avlopp, avfall)?
Fjärrvärme med förnyelsebara energikällor ska erbjudas i centrala Täby. För att klara efterfrågan de kommande åren behöver befintliga anläggningar öka sin produktion och en ny mindre anläggning för värmeförsörjning kan behöva utvecklas. Elförsörjningen ska säkerställas genom dialog med marknadens aktörer. Nya investeringar i både spillvatten- och dagvattensystemet behöver genomföras för att möjliggöra fortsatt stadsutveckling. Avfallshanteringen ska eftersträva ökat återbruk och återvinning.
Vad säger översiktsplanen om hur vi ska klara av ett förändrat klimat?
För Täby innebär klimatförändringarna ökade nederbördsmängder, kraftiga regn (skyfall) och översvämning, höjda havsnivåer samt ökad risk för ras, skred, erosion. Stadsmiljöer, där en stor del av ytorna är hårdgjorda (till exempel asfalterade) och har liten mängd grönska, kan bli mycket varma. Den fysiska planeringen och kommunens beredskapsarbete ska bidra till att förhindra, minimera och begränsa riskerna för människors hälsa, skador på bebyggelse och infrastruktur.
För att hantera skyfall behöver lågpunkter reserveras för att kunna hantera stora mängder regn. Dessa kallas för skyfallsytor och behöver ha en viss storlek. Arbetet bör samordnas med behovet av rening och hantering av dagvatten för en resurseffektiv och ekonomiskt hållbar klimatanpassning. För att hantera höjda havsnivåer ska hänsyn tas till Länsstyrelsen i Stockholms läns rekommendationer för placering av bebyggelse längs med Östersjökusten i samband med planering av nya områden och bebyggelse.
Vad säger översiktsplanen om arbete, företagande och näringsliv?
Täby kommun ska ha ett av landets bästa företagsklimat, som attraherar nya företag och där befintliga kan utvecklas. Näringslivets behov ska lyftas och prioriteras i all planering. De företags- och industriområden som finns idag ska utvecklas och förbättras och nya områden ska planeras, bland annat intill Norrortsleden och i Arninge. Näringslivet ska också utvecklas med fler företag inom många olika typer av branscher, genom marknadsföring av kommunen som etableringsort och fortsatt utveckling av attraktiva stadsmiljöer i Täbys centrala delar.