Konsten i Täby kommunhus

1 november 2017, kl. 14:32 - Fritid & kultur

Roland Persson är konstnären som utsmyckat Täby kommunhus. Hans två verk Mötet och The listener är skapade för Täby kommun och dess invånare.

Roland Persson fick uppdraget 2013 att gestalta kommunhusets entréhall efter beslut av Täby kommuns konstkommitté. Konstkommitténs jury bestod av sakkunniga inom konst, politiker från kultur- och fritidsnämnden och tjänstemän från kommunen.

Mötet och The listener

Mötet är det verk som du möts av i kommunhusets entré. Det består av två delar, en där människan är representerad med en fåtölj, stege och ett antal föremål. Den andra delen är ett stort fågelmoln i atriet som består av över 2 600 småfåglar i olika nordiska arter.

– Symboliken i verket Mötet är monumentalt och kraftfullt, men också känsligt och poetiskt, säger Roland Persson, konstnär.

I kommunfullmäktigesalen finns konstverket The listener som består av trädstammar och grenverk med magnoliablommor gjutna i silikon.

Invigning av konsten

I fredags eftermiddag invigdes konsten i Täby kommunhus. Täby kulturskola bjöd på fiolspel, konstnären Roland Persson var på plats och Björn Springfeldt, tidigare chef för Moderna muséet höll ett tal.

Ett roligt inslag från invigningen var upptäckten av att medarbetare i kommunhuset har adderat små figurer på stegen i konstverket Mötet.

– Jag tycker det är roligt att konsten engagerar och blir levande! Detta konstverk är skapat för och tillhör numera Täby kommun och dess invånare, säger Roland Persson.

Roland Persson, konstnär. Glöm inte att titta lite extra på konsten vid ditt nästa besök i kommunhuset.

Vill du läsa talet som Björn Springfeldt, tidigare chef för Moderna muséet, höll under invigningen hittar du det här:
Tal av Björn Springfeldt 20171027.pdf