Nobelpristagare besökte Näsbyparkskolan

6 december 2017, kl. 16:58 - Förskola & skola

Onsdagen den 6 december fick Näsbyparkskolan celebert besök av nobelpristagaren i kemi 2017, Richard Henderson.

Under besöket fick nyfikna elever i årskurs 6-9 lyssna till pristagaren som bland annat berättade om sin upptäckt och sina erfarenheter. Richard Henderson kommer från Skottland och tilldelas priset tillsammans med Jacques Dubochet och Joachim Frank för utvecklingen av kryoelektronmikroskopi, en metod som möjliggör och förenklar avbildningen av biomolekyler.

Richard Henderson fick också svara på elevernas frågor om sina inspirationskällor sina framtidsplaner och hur en vanlig jobbdag ser ut. Eleverna fick under frågestunden bland annat veta att det är bra att vara optimistisk som forskare och att Richard Henderson hoppas att hans upptäckt i framtiden kommer att bidra till en bättre hälsa för människan.

Efter föreläsningen var intresset stort för att få en pratstund och en bild tillsammans med pristagaren.

Några av eleverna fick också möjlighet att visa upp hur de arbetar med ämnet kemi när Richard Henderson besökte kemisalen för att ta del av elevernas laborationer och prata närmare med dem om ämnet. Här diskuterades allt från glukoslösningar till vitrifierat vatten.

-  Det var nice att träffa en nobelpristagare och roligt att få visa den här laborationen där vattennivån höjs då densiteten expanderar, säger Isac Edenroth.

Richard Henderson fick avslutningsvis svara på frågan från sjundeklassaren Ella vad han skulle vilja ha svar på om han fick välja vilken fråga han vill. Efter en stunds betänketid kom svaret:

- Då skulle jag vilja veta vad som hände innan Big bang.