Pristagare och stipendiater inom kultur och idrott utsedda

27 april 2023, kl. 16:16 - Fritid & kultur

Varje år delar Täby kommun ut priser och stipendium för att stimulera och uppmärksamma goda insatser inom idrott och kultur i Täby. Nu är 2023 års pristagare och stipendiater utsedda.

Kultur– och fritidsnämnden har fattat beslut om vilka personer som i år hedras med kulturpris, idrottspris och ungdomsledarpris. Även kulturstipendiater utseddes under sammanträdet den 25 april.

Prisutdelningen sker i Täby kommunhus den 31 maj klockan 18.30 och är öppen för alla.

Ida-Therese Lindeberg från Täby Atletklubb hedras med idrottspriset

Ida-Therese är en idrottsutövare som har under året slagit flera svenska rekord i sin viktklass och tagit medaljer både nationellt och internationellt mot bästa tänkbara motstånd. Ida-Therese har verkligen visat vägen inom styrkelyftning.

Ungdomsledarpriser för betydelsefulla insatser inom idrotten

Fredrik Ljungheimer, schackklubben Trojanska hästen

Fredrik Ljungheimer har under 15 år varit eldsjälen i Trojanska hästen, en schackklubb som han grundade 2008. Idag är Trojanska hästen Sveriges bästa juniorschackklubb. Fredrik fortsätter att utveckla klubben, leder träningar och hjälper barn och unga i Täby att hitta rätt inom sin hobby.

Sara Naumann, Täby basket

Sara Naumann har varit engagerad i föreningslivet och Täby Basket i 22 år. De senaste åren har hon även haft olika ledarroller. Saras främsta styrka är att fostra och engagera framtida ungdomar och unga vuxna i föreningslivet.

Peter Larsson, Täby Volley

Peter Larsson spenderar många timmar som tränare för föreningens ungdomar. Träningarna genomförs på hög nivå och med gott humör där Peter styrka är att möta allas behov.

Björn Peck får kulturpriset för sitt engagemang för Karby gård

Björn Peck har under lång tid varit en driven och hängiven ordförande i föreningen Karby gård i Täby kyrkby. Som ordförande har han utvecklat Täby kulturcentrum Karby gård till en plats för upplevelser inom bland annat musik, konst och konsthantverk. Både för Täbybor och andra besökare. Björn är själv en erfaren konsthantverkare och har varit ordförande för föreningen Täby konsthantverkare som ställer ut i på Karby gård. I konstnärskapet arbetar Björn främst med trä och skapar föremål som skålar, sländor och fat.

Kulturstipendier för att stödja konstnärlig utveckling

Tre kulturstipendiater har utsetts i år där samtliga har hög konstnärlig nivå och uppfyller kriterierna väl.

Viggo Hangård, teater

Viggo Hangård studerar heltid på Teaterpedagogprogrammet i Örebro och har bakgrund som elev på Ung kultur teater i Täby. Viggo vill finansiera en skrivarkurs i dramatik på Biskops Arnös skrivarskola och vidareutveckla sin egen förmåga att skriva för scenen, främst för barn och unga.

Tove Naumann, keramik

Tove Naumann studerar keramisk form på Leksands folkhögskola. Som ett komplement till utbildningen ämnar Tove att under hösten 2023 genomföra en studieresa till Japan och besöka såväl lokala keramiker som anrika konsthantverksstäder. Stipendiet ska användas för att finansiera studieresan.

Liselott Hjalmarsson, musik

Liselott Hjalmarsson går i sjätte klass på Täby Musikklasser och vill satsa mer på sitt individuella spelande i flera olika sammanhang. Liselott kommer söka olika sommarkurser, och har ansökt till Kallkursen vid Musikkonservatoriet i Falun.

 

Om kulturpriset och kulturstipendium

Om idrottspriset och årets ungdomsledare