Oro för din tonåring på Valborg?

26 april 2023, kl. 14:03 - Omsorg & stöd

Valborg kan vara en härlig kväll vid brasan, umgänge med kompisar och mysig vårkänsla. Men det kan också vara en fest som spårar ut, för mycket alkohol och händelser tonåringen ångrar efteråt. Här är några tips till dig som tonårsförälder från fältarna.

Det kan ibland vara utmanande att veta hur man som förälder till en tonåring ska göra när det närmar sig en helg eller ett tillfälle för fest. Då kan det vara skönt att luta sig mot några generella råd.

 • Var tydlig med vad du tycker
  Säg att du inte tycker det är okej att din tonåring dricker eller testar droger.
 • Prata med din tonåring om din oro
  Många unga som dricker alkohol har varit med om och gjort saker i stunden som de ångrar. De kan handla om bråk med en kompis eller provar andra droger.
 • Hjälp din tonåring att säga nej
  ”Var boven” och säg att de ska skylla på dig. De kan säga; ”Mina föräldrar kommer bli skitarga, jag kommer få utegångsförbud i ett år.”
 • Håll koll
  Prata med din tonåring om kvällen och vad den gör om det finns alkohol tillgängligt. Ha regelbunden kontakt och se till att det finns en nykter vuxen som kan hämta.
 • Köp aldrig ut
  Det blir aldrig bara den alkoholen du har köpt. Du visar bara att du är okej med att de dricker. Och kom ihåg att prata med äldre syskon.

Under Valborgskvällen kommer är fältarna, kommunvakter, nattvandrare och polisen ute i kommunen för att bidra till en tryggare kväll. Är du intresserad av nattvandring? Läs mer på taby.se/nattvandring

Ta del av Valborgsmässoeldar i kommunen. De ordnas av olika arrangörer och du kan läsa mer om dessa på taby.se