Fler elever än någonsin behöriga till högskola – Täby bäst i länet

1 december 2022, kl. 15:46 - Förskola & skola

Andelen elever som är behöriga till högskolan efter att ha gått ett högskoleförberedande program på någon av Täbys gymnasieskolor är rekordhögt i år – hela 97,7 procent. Det placerar Täby i topp i Stockholms län, där motsvarade värde är 91,6 procent.

Bland elever som går yrkesprogram på gymnasiet i Täby har andelen behöriga till högskolan ökat markant det senaste året. Under förra året var andelen behöriga 37,4 procent, i år är andelen 59,6 procent.

- Att Täby har några av de bästa resultaten i hela landet är helt fantastiskt bra. Gymnasiet ska förbereda för vidare studier eller arbete för att unga människor ska få möjlighet att nå sina livsmål, och med de här resultaten är vi en god bit på väg säger Erik Andersson (M), ordförande i kommunstyrelsen.

Eleverna på Täbys gymnasieskolor placerar sig även i topp i länet när det gäller andelen elever som tar examen inom tre år och genomsnittligt betygspoäng.

- Täby är en attraktiv skolkommun med hög utbildningskvalitet, det har vi visat flera gånger. Nu är Täbys resultat bäst i hela länet vilket gör mig väldigt glad, säger Eva von Wowern (KD), ordförande i gymnasie- och näringslivsnämnden.

Även grundskolorna i Täby i topp

Även Täbys grundskolor visar höga resultat enligt Skolverkets statistik. 95,7 procent av alla elever som gick ut årskurs 9 vårterminen 2022 var behöriga till yrkesprogram på gymnasiet. 90,4 procent av alla elever i samma årskurs klarade kunskapskraven i alla ämnen. Motsvarade värde bland Sveriges alla skolor ligger på 85 respektive 74 procent.

- Täbys grundskolor fortsätter ligga i topp vilket är väldigt roligt. En bra grundskola är en förutsättning för fortsatta studier och jag är stolt över de fina resultat som elever och pedagoger presterar, säger Petter Norrthon (L), ordförande i barn- och grundskolenämnden.

Läs mer

Skolverkets webbplats kan du läsa mer om statistik.