Dagvattendammarna i Ängsholmsparken vinner Täbys stadsbyggnadspris 2022

17 november 2022, kl. 11:01 - Stadsplanering & trafik

Utmärkelsen Täby stadsbyggnadspris går i år till dagvattendammarna i Ängsholmsparken. En teknisk anläggning som är estetiskt tilltalande i en vacker omgivning.

– Stadsbyggnadspriset är viktigt för det lyfter fram god arkitektur och hur den påverkar vår livsmiljö. Det är särskilt roligt att ett projekt som både är vackert och fyller en viktig teknisk funktion vinner i år, säger Johan Algernon (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Motivering till Täby stadsbyggnadspris 2022

Juryns motivering lyder: ”Dagvattendammarna är en teknisk anläggning som är genomtänkt och konstnärligt utformad och bildar ett vackert inslag i den uppskattade Ängsholmsparken. Ett vackert och bitvis innovativt sätt att fördröja och rena dagvatten från Gribbylund. Den cirka 200 meter långa bäcken slingrar sig mellan träd och växter och fördröjer dagvattnet. Med sin utformning uppmuntrar den upptäckarlusten och leken. Bäcken som kantas av sittplatser är en ny fin del av parken. Anläggningen avslutas med den innovativa uppsamlingsdammen med tre olika typer av sandbäddar som ytterligare renar vattnet innan det rinner ut i Rönningesjön.”

Om utmärkelsen Täby stadsbyggnadspris

Sedan 2011 delar Täby kommun ut ett stadsbyggnadspris till en plats eller ett objekt som utmärkt sig och som färdigställts under de senaste tre åren. Invånare i kommunen får nominera en plats eller objekt som de tycker ska tilldelas utmärkelsen. Nomineringarna presenteras för en jury som väljer vilka objekt som går vidare till en röstningsomgång. Invånare kan sedan rösta på sin favorit på kommunens webbplats.

Läs mer om Täby stadsbyggnadspris och se tidigare års vinnare: taby.se/stadsbyggnadspris

Vill du veta mer om dagvattendammar och hur de fungerar? taby.se/dagvatten