Stort intresse bland tjejer när Åva utökar teknikprogrammet

31 mars 2022, kl. 08:33 - Förskola & skola

Till höstens gymnasiestart har 155 behöriga elever sökt Teknikprogrammet på Åva gymnasium i Täby. Bland tjejer ökar antalet sökande till programmet inom samtliga inriktningar och till skolans nya teknikprofiler som startar hösten 2022 är hälften av de sökande tjejer.

Intresset för Teknikprogrammet på Åva gymnasium är stort. För att möta efterfrågan i högre utsträckning utökas därför programmet med 32 platser inför höstterminen då två helt nya teknikprofiler startar, Arkitektur och miljö samt Design och digital formgivning.

- Hälften av de som sökt till våra nya profiler är tjejer vilket är otroligt roligt. Detta är ett trendbrott eftersom det traditionellt är killar som söker teknik. Att vi nu har så många tjejer som vill läsa teknik är unikt för att vara ett teknikprogram och viktigt för hela branschen, säger Eva von Wowern (KD), kommunalråd och ordförande i gymnasie- och näringslivsnämnden. 

Intresset för hållbar utveckling och medvetenheten om att man kan lösa många av samhällets utmaningar genom teknikens utveckling tros vara några av anledningarna till det stora intresset. Åva gymnasium har länge arbetat med att inspirera fler tjejer att söka teknik, bland annat genom att lyfta kvinnliga förebilder.

- För de tjejer som går Teknikprogrammet så finns möjligheten att besöka teknikföretag och träffa kvinnor som arbetar som civilingenjörer. Vi bjuder också in elever i årskurs 9 till inspirationslektioner där de bland annat får prova att bygga webbsidor och designa med digitala verktyg. Vi vill utmana gamla föreställningar om vad man kan jobba med inom teknikbranschen, säger Lillemor Larsson, rektor på Åva gymnasium.

Omval till gymnasiet öppnar 19 april

Vill du ändra ditt val till gymnasiet? Den 19 april öppnar ansökan för omval. Gymnasieantagningen Storsthlm