Seniorer deltar i bedömning av konst till äldreboende

13 maj 2022, kl. 13:22 - Omsorg & stöd

Två äldre representanter deltar i bedömning av konst till äldreboende
Täby kommun har tagit hjälp av utvalda seniorer för att bedöma bidrag i konstupphandling. Konsten är till det nya äldreboendet Johannas trädgård som öppnar i höst.

– Konsten på Johannas trädgård ska vara välkomnande, inge ett vilsamt uttryck och ge en positiv upplevelse för de boende, besökarna och personalen. De ska få möjlighet att ta del av professionell konst i sitt närområde. Självklart är det extra bra att ha med seniorer i urvalet av konstverk till ett äldreboende, säger Sanna Wihlforsén, kulturintendent i Täby kommun och ansvarig för kommunens konst.

Då många av de boende har kognitiv svikt är det viktigt att konsten bidrar till trygghet och igenkänning. Konsten ska också stimulera till möten, samtal, trivsel och nya upplevelser.

– Det var väldigt roligt att få vara med och bedöma konstverken. Jag är intresserad av konst och vill såklart bidra till att det blir fint och bra för alla på äldreboendet Johannas trädgård, säger Gunvor Vretblad, senior Täbybo och deltagare i kommunala pensionärsrådet.

Om konstupphandlingen

För att få ett brett urval av vägghängd konst av professionella konstnärer valde Täby kommun att göra en upphandling enligt lagen om offentlig upphandling. Urvalet har gjorts av representanter från det kommunala pensionärsrådet samt tjänstemän inom kultur, social omsorg och inköp enligt tydliga kriterier. På väggarna på Johannas trädgård kommer i höst att hänga 19 tavlor av 11 konstnärer.

 

På bilden syns Anne och Gunvor, två av representanterna som deltog i bedömningen av konst till äldreboendet Johannas trädgård.