Täbyelev uttagen till Sveriges Unga Forskningslandslag

28 april 2022, kl. 13:00 - Förskola & skola

Sveriges Unga Forskningslandslag 2022 är utsett. Ett landslag bestående av Sveriges mest lovande unga talanger inom forskning och vetenskap – en av dem är Marcus Lord, elev på Teknikprogrammet på Åva gymnasium och ordförande i elevföreningen Åva Tech.

- Det känns kul att bli uppmärksammad, det är ett kvitto på att mitt arbete lönat sig. Det är viktigt med organisationer som Unga forskare eftersom de gör skillnad i samhället och bidrar till att lösa världens problem. Jag ser fram emot att träffa nya vänner och få vara med om roliga upplevelser, säger Marcus Lord om hur det känns att ha blivit uttagen till forskningslandslaget.

SM i forskning, utställningen Unga Forskare, är Sveriges största vetenskapsmässa och tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik. Antalet deltagare var rekordmånga i år och konkurrensen var hård.

Prisat gymnasiearbete

Teknikeleverna på Åva gymnasium, Marcus Lord, Alexander Lundvall, Daniel Mennander och Joel Hedenstedt tävlade med sin vätgasgenerator som de själva konstruerat. Syftet var att undersöka hur energieffektiv vätgas är. Här kan du se deras gymnasiearbete och tävlingsbidrag. Vätgasgeneratorn vann Tekniska Museets Vänners teknikpris och Global Youth Science And Technology Bowl.

Juryns motivering för vätgasgeneratorn

Mot bakgrunden av det ökade intresset för förnyelsebara alternativ till fossila bränslen har forskarna studerat framställning och hantering av vätgas. För att studera effektiviteten hos en egenbyggd vätgasgenerator jämfört med en industriell sådan har forskarna med en begränsad budget lagt ned ett stort arbete med att konstruera och bygga en vätgasgenerator och med framgång mäta dess effektivitet.