Pristagare och stipendiater inom kultur och idrott utsedda

29 april 2022, kl. 12:57 - Fritid & kultur

Varje år delar Täby kommun ut priser och stipendium för att stimulera och uppmärksamma goda insatser inom idrotten och kulturen i Täby. Nu är 2022 års pristagare och stipendiater utsedda.

Kultur– och fritidsnämnden har fattat beslut om vilka personer som i år hedras med kulturpris, idrottspris och idrottsledarpris. Även kulturstipendiater inom dans och opera utseddes under sammanträdet den 28 april.

Emil Lundgren hedras med idrottspriset för framgångsrika prestationer i bänkpress

Emil Lundgren från Täby Atletklubb har de två senaste säsongerna gjort extraordinära prestationer. Bland annat har Emil tagit SM-guld i bänkpress, slagit svensk rekord i bänkpress samt tagit bästa poäng någonsin i Sverige i ungdomsgrenen, oavsett viktklass.

Ungdomsledarpriser för betydelsefulla insatser inom idrotten

Följande personer är pristagare av ungdomsledarpriset.

Cajsa Correa brinner för barn- och ungdomsidrotten och har genom sitt stora engagemang i föreningen Ultimate Cheer Xtreme ökat intresset för cheerleading och inspirerat många barn och ungdomar.

Bert-Olov Persson har under 20 år varit eldsjälen i Täby IS Parasport och verkat för att personer med en funktionsnedsättning ska kunna utöva idrott. Bert-Olov har varit med och byggt upp parasporten inom föreningen till att idag vara en av de största parasportföreningarna i Stockholmsområdet

Martin Nissler är en engagerad ledare från IK Frej och Täby Handboll som brinner för tränarskapet och den långsiktiga utvecklingen i föreningarna. Martin är en eldsjäl med organisationsförmåga, tydligt ledarskap och med vilja att skapa en bra utbildnings- och utvecklingsmiljö för barn och ungdomar.

Åsa Bengtsson får kulturpriset för sitt engagemang för körsångselever

Åsa Bengtsson tilldelas Täbys kulturpris 2022 för sitt engagemang i Täby församlings körskola. Där har Åsa som ledare utvecklat verksamheten, ökat barn och ungdomars intresse för körsång, och arbetat för att ge eleverna en utvecklande och rolig tid i körskolan.

Stipendier för att uppmuntra kultursatsningar

Tre kulturstipendiater har utsetts i år där samtliga har hög konstnärlig nivå och uppfyller kriterierna väl.

Mathias Boeryd - dans och musikal
Mattias Boeryd är dansare, musikalartist och koreograf. Mathias är bland annat verksam som fast ensemble i Romeo och Julia kören. Stipendiet ska användas till att utveckla koreografiska verktyg, sånglektioner och arbete med danspedagoger/koreografer.

Susanna Carreño - dans
Susanna Carreño har blivit antagen till Kungliga Svenska Balettskolans yrkesdansarutbildning i modern och nutida dans, gymnasieutbildningen. Susanna vill använda stipendiet för att komplettera med ytterligare studier i klassisk balett för att kunna nå sina mål som professionell dansös.

Jessica Elevant - opera
Jessica Elevant är frilansande operasångare och är bland annat verksam på Kungliga Operan. Jessica vill använda stipendiet för att utveckla sin karriär inom opera, exempelvis tävlingar, sånglektioner och övning.

 

Läs mer om kulturpriset och kulturstipendium

Läs mer om idrottspriset och idrottsledarpriset