Norra Parken 1 tilldelas Täbys stadsbyggnadspris 2021

19 november 2021, kl. 08:44 - Stadsplanering & trafik

Utmärkelsen Täby stadsbyggnadspris går i år till flerbostadshusen Norra Parken 1 vid Näsby slott. Byggaktören är NIAM AB, ansvarig arkitekt är Brunnberg & Forshed Arkitektkontor AB och landskapsarkitekt är SWMS Arkitektur.

– I Täby är det viktigt att arkitekturen håller hög kvalitet både i nya och befintliga stadsdelar. Bland årets nominerade objekt fanns bland annat ett vårdboende, parker och flerbostadshus. Det är glädjande att se en sådan blandning av både objekt och arkitektur i omröstningen till årets stadsbyggnadspris. Ett stort tack till alla som nominerat förslag och även till dem som har röstat på sin favorit, säger Johan Algernon (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden samt namn- och skönhetsrådet.

Flerbostadshus – årets vinnare

I den norra delen av Näsby Slottspark finns kvarteret Norra Parken som består av bostadshus med två våningar, vindsvåningar med snedtak samt parhus i två plan. Fastigheterna omges av vackra grönområden och ligger i omedelbar närhet till havet.

– Jag tycker årets vinnare är ett jättefint projekt, säger Martin Edfelt, stadsarkitekt. Det är ett bostadsprojekt i en måttfull skala, med en vacker tidlös arkitektur med hög finish i detaljer och materialval.

Motivering till Täby stadsbyggnadspris 2021

Juryns motivering lyder: ”Med inspiration från barockparkens strikta geometri och från traditionella bruksmiljöer ramar byggnaderna in den gröna gemensamma gården. Skalan är måttfull och byggnaderna visar upp omsorgsfulla detaljer. De milda putsfärgerna harmonierar med slottsbyggnaden. Gårdsmiljön med gångstråk, gemensamma ytor och uteplatser bildar en trivsam trädgårdsstad i samspel med slottsparken. Ett fint exempel på en tidlös attraktiv boendemiljö i ett kulturhistoriskt värdefullt område.”

Om utmärkelsen Täby stadsbyggnadspris

Sedan 2011 delar Täby kommun ut ett stadsbyggnadspris till en plats eller ett objekt som utmärkt sig och som färdigställts under de senaste tre åren. Invånare i kommunen får nominera en plats eller objekt som de tycker ska tilldelas utmärkelsen. Nomineringarna presenteras för namn- och skönhetsrådet som väljer vilka objekt som går vidare till en röstningsomgång. Invånare kan sedan rösta på sin favorit på kommunens webbplats.

Tidigare vinnare av Täby stadsbyggnadspris:
taby.se/stadsbyggnadspris