Efter 29 år som rektor på Vallatorpsskolan – nu går Britt-Marie i pension

14 juli 2021, kl. 10:54 - Förskola & skola

– Att stanna upp och lyssna på eleverna och ibland sätta gränser, ställa krav och tydliggöra förväntningar ingår i en rektors vardag. Precis lika mycket som att titta på någon som ritat en teckning, lyssna på den som har knäckt läskoden eller behöver ett plåster, säger Britt-Marie Brottman-Adamsson.

Hon beskrivs som en person med ett stort hjärta, som ser varje individ och har gjort stor skillnad för tusentals elever under sina 29 år som rektor på Vallatorpsskolan. Nu är det dags att njuta av livet som pensionär.

– Det har onekligen varit en resa som aldrig har fått förlora sin kompass – skolan är till för alla elever, oavsett om de har stor tillgång till sina förmågor eller långt till dem. Jag valde att äntra skolans värld en gång i tiden, och det har jag aldrig ångrat, säger Britt-Marie.

Tillsammans med sina medarbetare har hon arbetat för att skolan ska vara specialiserad på att undervisa särskilt begåvade elever, men också att vara bra på att möta elever i behov av stöd. Britt-Marie har skapat en inkluderande skol- och arbetsmiljö där alla får möjlighet att utvecklas.

Under sina 29 år som rektor har hon varit med och implementerat ett flertal läroplaner, ett antal skollagsförändringar, betygsystem och arbetssätt. Under hennes ledning var också Vallatorpsskolan en av fem skolor i Täby att tilldelas den nyinrättade kvalitetspengen, i december 2020.

– Under många år hade jag egna barn på Vallatorpskolan och som förälder uppskattade jag det engagemang som Britt-Marie visade för barnen. Hon är en mästare på att få alla barn att känna sig sedda, säger Petter Norrthon (L), ordförande i barn- och grundskolenämnden. Britt-Marie har stor erfarenhet och kompetens som kommer vara saknad. Det är ytterst ovanligt att arbeta så länge som rektor på en och samma skola. Det är verkligen beundransvärt och säger mycket om en person som år efter år fortsätter utveckla verksamheten på ett sådant engagerande och framgångsrikt sätt som Britt-Marie gjort, avslutar han.