Täbys valfrihet ger eko över Europa

14 september 2020, kl. 09:08 - Kommun & politik

Franska tidningen Le Monde besökte i veckan Täby kommun för skriva en artikel om hur Täbys valfrihetssystem inom skola och omsorg fungerar.

- Valfrihet är en väldigt viktig fråga i Täby. Viktigast för mig är att vi håller hög kvalitet i alla våra verksamheter, och vi har bra resultat i våra mätningar. I kommunen ska det finnas många alternativ så att Täbyborna kan välja själva, säger Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Statistiska centralbyrån gör varje år en medborgarundersökning och i den senaste fick Täby bra resultat. När det gäller medborgarnas syn på kommunens verksamheter ligger Täby på andra plats i Sverige. I jämförelse med andra kommuner har Täby många utförare. Åtta av elva äldreboenden och 68 av 71 förskolor i Täby drivs av privata företag. I början av 1990-talet, när riksdagen beslutade om valfrihets- och friskolereformer, var Täby en av de första kommunerna i Sverige att ta in entreprenörer i välfärden.

Förutom att träffa kommunstyrelsens ordförande och kommundirektören besökte Le Monde äldreboendet Silverpark som drivs av Vardaga och förskolan Holmgården som drivs av TP Förskolor.

På bilden ovan: Elis Hoffman, fotograf Le Monde, Katarina Kämpe, kommundirektör, Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande och Anne-Francoise Hiver, reporter Le Monde.