Täby i topp kring arkitektur

3 september 2020, kl. 14:05 - Stadsplanering & trafik

Sveriges Arkitekter har utsett landets bästa arkitektkommuner. Som enda kommun i Stockholmsregionen finns Täby med på listan över de tio bästa kommunerna.

- Det är glädjande att som enda kommunen i vår region vara med i Sveriges arkitekters utnämning. Hur kommunen utvecklas, vad som byggs och hur arkitekturen utformas är en central fråga i Täby, och att vara bland topp tio i landet är ett kvitto på att vi är på rätt väg, säger Erik Andersson (M) kommunstyrelsens ordförande.

Det finns flera platser i Täby där arkitekturen och gestaltningen varit viktiga delar i utformningen av området till exempel Täby park och Näsby slott. Det är första året Täby kommun nominerats till utmärkelsen. Totalt är det tio kommuner som nomineras.

- Arkitektur är så mycket mer än häftiga hus. Vi är tydliga med att allt som byggs i kommunen ska ha en hög grundnivå och bevakar kvalitet i hela kedjan från tidig idé till bygglov, roligt att resultatet börjar synas, säger Martin Edfelt stadsarkitekt.

Arkitektur är en viktig fråga som lyfts i arbetet med den nya översiktsplanen som håller på att tas fram just nu. Kommunen kommer att fortsätta lyfta arkitekturfrågor i alla skeden och vill ha en god dialog alla som vill vara med och utveckla Täby.

Täby kommuns arkitekturprogram 

Om årets arkitekturkommun

Utmärkelsen Årets Arkitekturkommun delas ut av Sveriges Arkitekter och HSB Riksförbund till den kommun som bäst lyckas kombinera ett förhållandevis högt bostadsbyggande med goda villkor för att utveckla arkitekturen.

Läs mer om årets arkitekturkommun.