Skärpta allmänna råd i hela Stockholms län

12 november 2020, kl. 11:02 - Kommun & politik

Folkhälsomyndigheten har, i samråd med Region Stockholms smittskyddsläkare, beslutat att skärpa de allmänna råden i länet. Så här kan du hjälpa till för att bryta smittspridningen av covid-19, som nu ökar hastigt och oroväckande.

De skärpta råden riktar sig till dig som bor och verkar i hela Stockholms län och gäller 29 oktober–19 november.

Du bör:

- avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas som butiker, köpcentrum, muséer, bibliotek, badhus och gym, med undantag för nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek.

-avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte i idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

-om möjligt, undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge. 

Folkhälsomyndighetens beslut om skärpta råd innebär inte att Täby kommuns publika verksamheter stänger ned. Folkhälsomyndigheten uppmanar dock alla att ta personligt ansvar och avstå besök i sådana miljöer.

Barn och unga i Täbys förskolor, skolor och gymnasieskolor omfattas i detta läge inte av Folkhälsomyndighetens skärpta råd.

Du som är arbetsgivare och verksam i Täby bör:

-uppmana dina medarbetare att arbeta hemifrån

-om möjligt erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån

-skjuta upp tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten.

Som tidigare gäller att:

-stanna hemma även om du bara känner dig lite sjuk

-testa dig vid symtom

-tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten

-håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.

 

Folkhälsomyndighetens webbplats