Nycader vinnaren av Täby stadsbyggnadspris 2020

13 november 2020, kl. 08:36 - Kommun & politik

Utmärkelsen Täby stadsbyggnadspris 2020 går till kontorshuset Nycander som ligger i Lahäll. Kontorshuset färdigställdes 2017 och ansvarig arkitekt är Leif Cannier AB.

- I Täby är det viktigt att arkitekturen håller hög kvalitet både i nya och befintliga stadsdelar. Bland årets nominerade objekt fanns bland annat en kontorslokal, en skola och privata bostäder. Det är glädjande att se en sådan blandning av både objekt och arkitektur i omröstningen till årets stadsbyggnadspris. Tack alla som nominerat förslag och tack även alla som röstat på sin favorit via kommunens webbplats, säger Johan Algernon (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden samt namn- och skönhetsrådet.

- Det finns ett ökande intresse för arkitektur vilket är positivt. Arkitektur påverkar oss hela tiden. Med god vardagsarkitektur som detta är ett exempel på kan man med små medel ändå göra skillnad i sitt närområde säger Martin Edfelt stadsarkitekt Täby kommun.

Motivering till Täby stadsbyggnadspris 2020

Efter att länge sökt lokaler som passade det familjeägda företaget föddes en dröm om ett eget skräddarsytt hus. På en tidigare villatomt med utsatt läge mot  E18 står nu en kontorsbyggnad som är byggd för att hålla länge och ge utrymme att växa i.

Lager och verkstad ligger i suterrängvåningen, väl tilltagna kontorsrum i de två mellersta planen och utbildningslokaler och sammanträdesrum högst upp. Byggnaden bildar med sin  placering bullerskärm för de bakomliggande villorna. Mötet med gatan har varit viktigt och en tydligt utformad huvudentré bjuder in besökarna. Medvetna val av fönster och byggteknik stänger vägbullret ute och man slås av tystnaden när man kliver över tröskeln. Trapphall och lobby flödar av ljus och bjuder in till möten och samvaro. 

Det danska, och av säljaren handplockade fasadteglet vittnar om en hög ambitionsnivå och en omsorg om detaljer som man sällan ser i kontorslokaler av denna sort. Regnvattnet från taket återvinns till kylning. En medveten och engagerad beställare som här har tagit stor stolthet i att skapa en byggnad som inte bara möter deras behov av verksamhetslokaler, utan också bidrar till sin omgivning.

Om utmärkelsen Täby stadsbyggnadspris

Sedan 2011 delar Täby kommun ut utmärkelse till en plats eller ett objekt som utmärkt sig och som färdigställts under de senaste tre åren. Invånare i kommunen får nominera en plats eller objekt som de tycker ska tilldelas utmärkelsen Täby stadsbyggnadspris. Nomineringarna presenteras för namn- och skönhetsrådet som väljer vilka objekt som går vidare till en röstningsomgång. Invånare kan sedan rösta på sin favorit på kommunens webbplats. Vinnaren presenteras på kommunens webbplats.    

Tidigare vinnare av Täby stadsbyggnadspris

Filmen nedan visar Täby stadsbyggnadspris 2020.