Vikingakvinnan Estrid har kommit hem

9 november 2020, kl. 11:09 - Fritid & kultur

Modellen av vikingakvinnan Estrid har kommit hem till Täby igen och finns placerad på huvudbiblioteket. Dockan har under en tid varit utlånad till museet The Viking Museum/Vikingaliv i Stockholm.

- Det är fantastiskt vilken historia som ryms i Täby, där Estrid är ett av flera intressanta exempel. Nu är jag glad att vi i samma veva som hemkomsten även får möjlighet att uppmärksamma Estrids torg utanför kommunhuset. Varmt välkommen hem Estrid, säger Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Det moderna Täby växer och utvecklas, men Täby är samtidigt en plats som varit omtalad sen vikingatiden och bebodd sen bronsåldern.

Estrid var en av 1000-talets mäktigaste kvinnor i Täby- och Vallentunatrakten. Estrid var farmor till storbonden Jarlabanke, och hennes släktingar reste många runstenar.

Tack vare arkeologiska fynd och runstenarnas texter vet vi en hel del om denna företagsamma kvinna. Estrid blev runt 75 år gammal. Hon överlevde två äkta makar, födde drygt tio barn och blev med åren en mycket betydelsefull person i bygden. Det förstår man inte minst av de fynd hon fick med sig i graven. Vi vet också att Estrid var en av de allra första kristna i Sverige.

Nu finns alltså modellen av Estrid att återigen beskåda på huvudbiblioteket i Täby.

Nya webbplatsen Runriket.se 

Lagom till att Estrid kommer hem till Täby har den nya webbplatsen Runriket.se förberetts. Webbplatsen är omgjord för att på ett mer flexibelt sätt kunna berätta om Runriket som är det område där Estrid levde. Där kan du läsa mer om Estrid och också se en film om vikingakvinnan.

Förutom att sidan kommer att informera om det populära evenemanget Runrikets dag så kommer den att utvecklas med innehåll som leder besökaren in i Estrids och vikingarnas värld.

Runriket består av ett antal besöksplatser runt Vallentunasjön och är ett samarbete mellan Täby och Vallentuna kommuner. 

Mer information

Täbys historia

Runriket.se

Film om Estrid

Vill du uppleva området där Estrid levde? En promenad i Runriket kan passa extra bra så här i coronatider.