Clowner möter äldre virtuellt på grund av besöksförbud

21 mars 2020, kl. 10:52 - Omsorg & stöd

Besöksförbudet på våra äldreboenden skapar kreativitet. Attundagårdens äldre får uppleva clownbesöken via VR-glasögon istället för att clownerna kommer till avdelningarna som de brukar.

Sedan en dryg vecka är det besöksförbud på äldreboenden för att minska smittorisken av coronaviruset. Att inte få träffa sina nära och kära är påfrestande och medarbetarna på äldreboendena fokuserar på att göra vardagen så bra som möjligt för de äldre med aktiviteter och annat.

Sedan flera år har Täby kommun ett samarbete med Clownmedicin. Varje fredag besöker clownerna ett demensboende för en stunds glädje och skratt, lite lättare tillvaro och ökad livskvalitet.

I dessa tider kan inte clownerna göra sina besök. Nu tar Attundagårdens äldreboende tekniken till hjälp och gör det möjligt att möta clownerna med VR-glasögon istället. De har spelat in scener med clownerna med en 360°-kamera så att de äldre med hjälp av VR-glasögon kan delta virtuellt i clownmötet för att ändå få en upplevelse.

– Tekniken ger verkligen möjligheter för oss inom vården och speciellt när omständigheterna är som de är nu. Clownerna brukar vara så uppskattade så det känns bra att de får vara med om än virtuellt, säger Lee Matturi, biträdande resultatenhetschef på Attundagårdens äldreboende och initiativtagare till clowninspelningen.

VR-filmerna finns tillgängliga för de demensboenden i Täby som vill använda dem.