Succé för mötesplatsen Esplanad

3 februari 2020, kl. 08:39 - Fritid & kultur

Mötesplatsen Esplanad slog upp portarna 8 november 2017 och vänder sig till unga i åldern 16-21 år och som har gått ut grundskolan. Här finns allt ifrån café, biblioteksdel och ateljé till replokal, musikstudio och utställningar på galleri. Hit kan ungdomar komma för att umgås, plugga, aktivera sig eller bara vara.

Täby kommun satsar på barn och unga genom nyöppnade mötesplatser. Esplanad öppnade 2017 och vänder sig till 16-21-åringar och mötesplatsen Hörnet öppnade i början av 2019 och vänder sig till högstadieungdomar. Mötesplatserna gör det möjligt för unga att umgås på en trevlig plats med engagerad och kunnig personal nära till hands.

Syftet med Esplanad är att möjliggöra en trygg och jämställd mötesplats där ungdomar får producera sin egen fritid. En frivillig arena där det finns utrymme för unika ideér och krafter.

Nästan 100 procent fler besökare 2019

Esplanads besökarantal har stigit markant. Under år 2019 besöktes mötesplatsen av 25 938 personer, vilket är en ökning med hela 99 procent jämfört med år 2018 då besökarantalet låg på 13 014 personer. Besökarna har räknats med manuella besöksräknare. Populäraste månaden att besöka Esplanad var november.

Nästan lika många tjejer som killar besöker Esplanad

Besökarna har bestått av 46 procent tjejer och 54 procent killar, vilket är en relativt jämställd siffra jämfört med år 2018 då besökarantalet bestod av 38 procent tjejer.

- Esplanad är en trygg, tillgänglig och öppen plats för unga i Täby. Här kan besökarna ta del av en mängd aktiviteter, umgås eller bara vara. Det är glädjande att besökarantalet fortsätter stiga och att mötesplatsen lockar både tjejer och killar. Här finns verkligen något för alla, vilket de positiva resultaten är bevis på, säger Birgitta Kaasik (M), ordförande kultur- och fritidsnämnden.

Nu fortsätter arbetet framåt med ett smörgåsbord av aktiviteter för ungdomarna att ta del av, som exempelvis ett generöst kursutbud, filmvisning, konserter, skapande verkstad, sällskapsspel och annat kul. Och vill man inte göra något särskilt går det givetvis lika bra, Esplanad är också en plats för att bara vara – själv eller ihop med andra.

Några röster från Esplanad

Täby kommun har intervjuat några besökare på Esplanad. Se filmen här.

Mer information

taby.se/esplanad