110-åring i Täby – äldst i länet

10 februari 2020, kl. 14:17 - Omsorg & stöd

Täbybon Flarid har firat 110 år. Hon är länets äldsta person och näst äldst i Sverige. Flarid bor på äldreboendet Ångaren dit hon flyttade som 99-åring.

Lördagen den 8 februari firade Flarid Lagerlund 110-årsdagen med sin familj och de boende på äldreboendet Ångaren. Hon gratulerades också av kungaparet via telegram och kommunstyrelsens ordförande, Erik Andersson.

– Jag har mest levt på, säger Flarid när hon får frågan om hur det kommer sig att hon har blivit så gammal. – Kanske har jag bra gener, då mamma blev gammal. Sedan har jag alltid varit i farten, aldrig späkt mig utan jag har ätit allt, helst rejäl husmanskost. Däremot har jag inte ätit så mycket mediciner.

Som 99-åring flyttade Flarid till Täby och Ångaren från Tallkrogen. Det är dottern Monica som bor i Täby sedan länge och ville ha mamma nära.

Flarids föräldrar emigrerade till USA i slutet av 1800-talet. Runt sekelskiftet återvände de till Sverige och Flarid föddes som nummer fyra i syskonskaran. Hon gick i skolan i sju år och arbetade sedan med diverse olika jobb, som till exempel kabeltillverkningsföretag, syateljé och provkök. Under småbarnsåren var hon hemma och arbetade sedan på Stockholms hamn där hon trivdes bra och stannade i 25 år till pensioneringen.

Flarid har alltid varit en orädd och bestämd person, kanske ett resultat av att ha tre äldre bröder.
– Jag älskar skogen och havet. När vi var unga cyklade jag och maken runt i hela Sverige och efter andra världskriget bilade vi i Tyskland. Det gjorde stort intryck på mig.

Ända till 98 år var Flarid vid god vigör och skottade snö och skötte trädgården hemma i Tallkrogen själv. 2009 blev det dock aktuellt med äldreboende och flytten gick till Täby. Hörseln och synen är det lite klent med men hon går bra, promenerar själv med rollator, är med på många av Ångarens aktiviteter och sköter mycket själv. En dam med hög integritet och stark vilja. Stort grattis till 110-åringen!