Kvalitetspeng till fem Täbyskolor

15 december 2020, kl. 15:21 - Förskola & skola

Fem skolor i Täby uppfyller kriterierna för kvalitetspeng. Genom satsningen vill kommunen motivera huvudmännen att utveckla utbildningskvaliteten ytterligare.

- Kvalitetspeng i våra verksamheter är en viktig morot för att höja kvaliteten ytterligare. Vi har redan kvalitetspeng inom äldreomsorgen och som första kommun har vi nu infört detta inom grundskolan. Med satsningen vill vi höja andelen elever med godkänt slutbetyg i alla ämnen ännu mer, säger Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande. 

De grundskolor som tilldelas kvalitetspeng för 2019/2020 är:

  • Byängsskolan
  • Internationella Engelska Skolan Täby
  • Spiraskolan
  • Täby Friskola Enhagen
  • Vallatorpsskolan

 - Täbys skolor ligger i topp när det gäller skolresultat och godkänt resultat i alla ämnen i årskurs nio, en viktig förutsättning för högre studier. Nu vill vi stimulera huvudmännen att öka utbildningskvaliteten ytterligare. Ett stort grattis till de fem skolor som nu får dela på 1,25 miljoner kronor, säger Petter Norrthon (L), ordförande för barn- och grundskolenämnden.

Täby kommun analyserar resultaten för både kommunala och fristående skolenheter och ser vilka som uppfyller minst 4 av 5 kriterier för kvalitetspeng. Kunskapsprogression är obligatoriskt och sedan tittar man på bland annat om skolans rektor har examen från rektorsprogrammet, att eleverna har tillgång till elevhälsa, och att minst 85% av personalen på skolan har pedagogisk högskoleexamen.