Ärgad koppar blir fantasifull fabel - konst i nya Hägerneholmskolan

5 september 2019, kl. 14:19 - Fritid & kultur

Johan Bergström Hyldahl är konstnären som fått äran att smycka nybyggda Hägerneholmsskolan i Arninge-Ullna.

En 16 meter hög vägg i skolans entré är fond för det gigantiska konstverket. Johan Bergström Hyldahls verk består av tolv inramade kopparplåtar och inget annat. Genom att partier av plåtarna har utsatts för vatten och syra under olika långa perioder har Johan fått fram det motiv han önskat.

- Jag har gjort bilden först som en digital målning. Den har jag sedan överfört till schabloner, som skurits ut på stora klistermärkesark. Klisterarken har fästs på kopparen och sedan har jag plockat av schablon för schablon, färgfält för färgfält, och behandlat de olika fälten med syra och vatten, från mörkare till ljusare färger. De mörkaste partierna har på detta sätt "åldrats" flera hundra år, medan den rena kopparytan är helt oärjad.     

Resultatet är en figurativ landskapstablå, på samma gång drömsk som med ett tydligt motiv. Den passar väl in i skolans i övrigt naturromantiska känsla.

-  Jag har jobbat ganska mycket med film tidigare och historieberättande är väldigt viktigt för mig i mitt konstnärskap. Det tog jag med mig i det här arbetet, säger Johan. Jag ville göra något som satte igång fantasin och något som man kan leva med länge. Det ska vara rikt nog för att innehålla någon typ av berättelse men samtidigt så öppet att betraktaren själv ska kunna fundera över vad som händer i bilden.

I förgrunden ser vi siluetterna av en björn, en räv och ett rådjur som tycks blicka ut över en bergssjö. Längre bort skymtar stora bergsmassiv och än längre bort, något som kan vara en annan planet eller en måne. Samtidigt tycks en luftballong och ett rymdskepp vara på väg att lämna scenen.

- Jag har velat landa i något där en möjlig läsning skulle kunna vara att det är en fabel, säger Johan. Det finns ju värme och humor i motivet som kan väcka upp lekfulla fantasier hos barn, samtidigt som det också finns en svärta och ett vemod som kan öppna upp för en annan läsning. Jag tycker det finns något spännande i att en bild som kan uppfattas som humoristisk och varm möter den här tekniken som är kontrollerad i strikta ramar.

Täby kommun har som mål att konst ska vara en naturlig del av stadsplaneringen. När nya områden växer fram ges möjlighet att lyfta in mer konst i Täbybornas vardag.

Konstkonsult Susan Bolgar har ansvar för den konstnärliga gestaltningen av Hägerneholmsskolan. Det var hon som föreslog ett antal konstnärer som en konstkommitté från kommunen sedan fick besluta kring. Samtidigt som det skulle gå att producera verket relativt snabbt så gällde det även att hitta någon som skulle kunna göra något tillräckligt stort för entréväggen. Johans förslag ”Nya vidder” var det som bäst representerade kommunens vision för skolan.

- Hela temat för skolan från arkitekternas sida var ”världen och vi”. Det ville vi att den utvalda konstnären skulle förhålla sig till. Det temat finns ju här i Johans verk. Sen är frågan, vem är ”världen” och vem är ”vi”, funderar Susan?

Tolkningarna kan nog bli många när nya årskullar i många år ska leva med verket varje dag.

För den som inte har turen att vara elev på Hägerneholmsskolan kommer det att finnas möjlighet till guidad visning på Arninge-Ullna dagen den 7 september 2019.