Galopptema på nya gatunamn i Täby park

28 mars 2019, kl. 09:09 - Stadsplanering & trafik

Tio gator har fått sina namn i nya stadsdelen Täby park. Flera med koppling till galoppsporten som pågick på Täby galopp en gång i tiden.

Gatorna som nu har fått namn ligger i de allra första kvarteren som byggs i Täby park: Vintergaloppsgatan, Turfgatan, Torgstråket, Vinnarcirkeln, Grästuvegatan, Viggbytorpsgatan, Martingalgatan, Tränsgatan, Blinkersgatan och Sadelgatan. Beslutet togs i stadsbyggnadsnämnden den 19 mars och därefter av kommunstyrelsens ordförande.

Vintergalopp på Täby galopp

Att många av gatorna i Täby park får hästsportstema har sin förklaring i att Täby galopp låg på platsen mellan 1960-2016. En är Vintergaloppsgatan som sträcker sig från Boulevarden, via kvarteret där en ny grundskola och idrottshall planeras, och hela vägen till E18.

Täby galopp höll vintergalopp i alla år så länge som galoppbanan låg här. Till och med de gånger som det kunde bli riktigt kallt, som under vargavintern 1965/66. Då lades halm ut på sanden på banan. Halmen ströddes ut för hand av banarbetarna med en högaffel. Sedan föll snön över halmen som sedan jämnades ut med hjälp av välten på en traktor.

-Inte bara sporten vintergalopp är unik. Vintergaloppsgatan finns inte någon annanstans i Sverige. Sedan är det ett fint namn tycker jag och roligt att gatunamn och platser i Täby park är kopplade till en del av platsens historia, säger Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Namntävling

Redan våren 2018 fick ett av torgen i Täby park namn med galopptema då ett torg döptes efter Robert Killick, som var galopptränare i många år på Täby galopp. Namntävlingen var öppen för alla och ett 80-tal nomineringar kom in till kommunen. En jury valde ut ett antal förslag och närmare 400 röstade på sin favorit.