Välbesökta föreläsningar i krisberedskap

7 maj 2019, kl. 18:29 - Kommun & politik

I samband med att den nationella krisberedskapsveckan inleddes den 6 maj höll Täby kommun två föreläsningar i krisberedskap. Viktoria Asp, erfaren analytiker från Försvarshögskolan, berättade om krisberedskap nationellt och gav handfasta tips för en god hemberedskap till drygt 200 Täbybor.

Skulle det bli ett långvarigt strömavbrott eller någon annan typ av störning i samhället behöver du vara beredd på att klara vardagen på egen hand om samhället plötsligt inte fungerar som vanligt. Krisberedskapsveckan är en nationell kampanj där Myndigheten för krisberedskap (MSB) står som avsändare och initiativtagare. I samband med att veckan inleddes bjöd Täby kommun in till föreläsningar för att öka medvetenheten kring hemberedskap och möta frågor från invånare.

– Vi tycker det är viktigt att både skicka ut information och erbjuda våra invånare att komma hit och ställa frågor. Invånarna är pålästa och ställer kloka frågor, säger Alexander Delis, säkerhets- och beredskapssamordnare Täby kommun.

Viktigt med beredskap i hemmet

Enligt försvarsberedningens rekommendationer ska invånare ha en beredskap för att klara sig upp till en vecka utan samhällets stöd. Då gäller det att ha tänkt igenom sina behov och inte bara ha mat hemma för dagen menar Alexander.

– Det är egentligen väldigt enkla saker att förbereda. När det gäller matvaror räcker det att köpa några extra varor varje gång du handlar som du vet att du använder i vardagen. Vi vet sällan när en krissituation uppstår och därför vill vi uppmana invånare att fundera över dessa frågor i förhand, säger Alexander.

Förutom mat är det viktigt att se över behov som vatten, värme och kommunikation. På taby.se/hemberedskap finns en checklista som du kan följa för att veta vad du behöver förbereda i ditt hem. Prata gärna med familjemedlemmar, släktingar eller grannar hur ni kan hjälpas åt för att klara av vardagen vid en eventuell kris.

Utställning i kommunhuset

Under perioden 6-26 maj finns en utställning om hemberedskap i kommunhuset. I en monter finns exempel på saker som kan ingå i en så kallad krislåda. Fram till den 26 maj kan du tävla om att vinna produkterna i krislådan genom att besvara några enkla frågor.

Delta i tävlingen här.