Närtrafiklinje 961 trafikerar Roslags-Näsby

10 maj 2019, kl. 13:42 - Stadsplanering & trafik

Från och med den andra maj trafikerar närtrafiklinjen 961 även Roslags-Näsby i Täby. De nya hållplatserna är Ytterbyskolan, Näsbyvägen och Roslags-Näsby centrum.

Närtrafiklinjen är ett alternativ till traditionell färdtjänst och är speciellt anpassad för äldre eller för personer som har svårt att röra sig, men alla som har en SL-biljett kan åka med.

-Vi är så glada att våra äldre invånare nu har en möjlighet att lättare förflytta sig på ett bekvämt sätt i Täby med den nya bussträckningen till Roslags-Näsby, säger Erik Andersson (M) kommunstyrelsens ordförande. Täby kommun har drivit på frågan till Region Stockholm som ansvarar för kollektivtrafiken och det har nu burit frukt, fortsätter Erik.

Mellanting mellan kollektivtrafik och färdtjänst

Närtrafiken går ofta i områden där många äldre bor. Bussen är ett bekvämt sätt att ta sig till exempelvis servicehuset, köpcentret, vårdcentralen eller till övrig kollektivtrafik. Gemensamt för all närtrafik är att det finns gott om tid för av- och påstigning och att föraren gärna hjälper till. Resenärerna möter ofta samma förare då högst två-tre förare delar på respektive linje. Bussen har 15-20 sittplatser och utrymme för minst en rullstol eller barnvagn. Golvet är i samma nivå som trottoaren och en ramp gör påstigningen enklare för personer med rullator eller rullstol. För tidtabell kontakta SL.  

Irene Larsson och kompisen Ylva under premiärturen från Roslags-Näsby.

Medborgarförslag

Irene Larsson som är boende i Roslags-Näsby har drivit frågan om förlängning av närservicebussen till Roslags-Näsby under en längre tid. Hon har själv märkt av behovet för enklare transporter för sig och sina vänner och har haft tät kontakt med Täby kommun.

- När Täby kommun ringde och berättade om att 961 ska gå till Roslags-Näsby blev jag så glad och jublade rakt ut. Sen ringde jag min väninna Ylva och berättade som blev lika glad hon, säger Irene Larsson.

taby.se/kollektivtrafik