Täby torg får utmärkelse

19 juni 2019, kl. 08:01 - Kommun & politik

2017 blev Täby torg det första torget i Sverige att få stiftelsen Tryggare Sveriges trygghetscertifiering. Certifieringen gällde i två år - och nu har Täby torg på nytt fått utmärkelsen.

Stiftelsen Tryggare Sveriges generalsekreterare Magnus Lindgren överlämnade vid en ceremoni en plakett till Sofia Paulsson (M), Trygg i Täbys ordförande.

- Från Trygg i Täby och Täby kommun är vi oerhört stolta över trygghetscertifieringen av Täby torg. Samtidigt är det viktigt att alla vi som bor och verkar i Täby fortsätter vårt gemensamma arbete och att alla är med och tar ett ansvar för att Täby ska vara Sveriges tryggaste kommun, säger Sofia Paulsson (M), ordförande i Trygg i Täby.

Certifieringen görs enligt en modell där platser bedöms utifrån nio olika teman i den fysiska miljön som påverkar tryggheten i form av belysning, skalskydd, information, tydlighet, gestaltning, förvaltning, mix av människor, mix av funktioner och social kontroll.

- Täby torgs öppna område ger stora möjligheter till kontroll. Dessutom finns den informella kontrollen med mycket bostäder med fönster riktade mot torget. Det finns tillräckligt med dagsljus och belysningen på kvällarna är god och varierad. Platsen uppfattas som ren och städad och området är i stort sett fritt från skadegörelse och klotter, säger Stiftelsen Tryggare Sveriges generalsekreterare Magnus Lindgren.