Njords gränds gruppbostad är vinnaren av Årets stadsbyggnadspris 2019

18 juni 2019, kl. 17:39 - Stadsplanering & trafik

Utmärkelsen Årets stadsbyggnadspris 2019 går till Njords gränds gruppbostad, som ligger i området Byle i Täby kyrkby. Gruppbostaden färdigställdes 2016 och ansvarig arkitekt är Fredrik Larsson från LLP arkitektkontor.

- Det är viktigt att arkitekturen håller hög kvalitet både i nya och befintliga stadsdelar i Täby. Tack till de drygt 320 invånare som röstat på sin favorit via kommunens webbplats. Vi är mycket glada över engagemanget. Tack även till alla som nominerat förslag, säger Johan Algernon (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden samt namn- och skönhetsrådet.

Täbyborna har nominerat och sedan röstat fram vinnaren.

-Det är roligt att en gruppbostad får uppmärksamhet. Det var många fina projekt, parker, bostäder och ett kommunhus som var nominerade. LLP:s gruppbostad är en liten pärla med omsorg om detaljerna, en byggnad som utmärker sig på ett lågmält sätt, säger Martin Edfelt, stadsarkitekt i Täby kommun.

Utmärkelsen delades ut vid stadsbyggnadsnämndens sammanträde den 18 juni.

Motivering till Årets stadsbyggnadsprojekt 2019
Vid vägs ände, längst in i området Byle i Täby kyrkby ligger en till första anblicken ganska anonym och sluten byggnadsvolym. En mörk fasad som påminner om fjäll omsluter hela byggnaden som ett tunt skinn. När man kliver över tröskeln flödar ljuset från den atriumgård som lägenheterna ligger omsorgsfullt placerade runt. Genomtänkta materialval och bearbetade detaljer, både interiört och exteriört. Omsorgsfullt placerade fönster/dörrar skapar siktlinjer genom hela byggnaden. Naturen, med gröna mossbevuxna hällar och gängliga tallar kryper tätt inpå. Spänning och harmoni på samma gång.

Om utmärkelsen Årets stadsbyggnadsprojekt
Sedan 2011 delar Täby kommun ut utmärkelse till en plats eller ett objekt som utmärkt sig och som färdigställts under de senaste tre åren. Invånare i kommunen får nominera en plats eller objekt som de tycker ska tilldelas utmärkelsen Årets stadsbyggnadspris . Nomineringarna presenteras för namn- och skönhetsrådet som väljer vilka objekt som går vidare till en röstningsomgång. Invånare kan sedan rösta på sin favorit på kommunens webbplats. Vinnaren presenteras vid stadsbyggnadsnämndens sammanträde i juni.     

Här hittar du de tidigare vinnarna av Årets stadsbyggnadsprojekt