Grönt ljus för trafikplatsen i Roslags-Näsby

24 juni 2019, kl. 09:47 - Stadsplanering & trafik

Med fläderblomssaft, quiz och glass överraskades några av alla de som brukar passera trafikplatsen i Roslags-Näsby. Efter mer än två års ombyggnad höll Täby kommun en klassisk invigning den 19 juni för att fira att trafikplatsen är klar.

Det är många Täbybor som byter buss, cyklar eller kör bil genom trafikplatsen i Roslags-Näsby dagligen. Trafikplatsen som byggdes för mer än 60 år sedan när det fortfarande var vänstertrafik har nu fått en rejäl upprustning och blivit en modern trafikplats med två rondeller, en helt ny bro över E18, separerade gång- och cykelbanor, trädplanteringar och trafiksignaler. Fyra Täbykors har också fästs på bron.

Johan Algernon (M) stadsbyggnadsnämndens ordförande klippte bandet på klassiskt manér:

- Det här är en milstolpe i utvecklingen av Täby, säger han och framhåller att trafikplatsen nu fått betydligt bättre kapacitet och trafiksäkerhet.

Det är Trafikverket som har hållit i ombyggnaden men Täby har varit medfinansiär.

- Om vi blickar tillbaka så är det här ett projekt som debatterats länge och Täby kommun valde att gå med och medfinansiera ombyggnationen av såväl Viggbyholms som Roslags-Näsby trafikplatser för att tidigarelägga planerna. Nu står vi står här idag 2019 och allting är klart. Enligt de ursprungliga planerna skulle arbetena ha påbörjats ungefär nu, så vi har vunnit väldigt mycket tid vilket jag är glad över för det här har varit viktigt för Täbyborna och framkomligheten i Täby, säger Johan Algernon.

Flera som planerat och projekterat den nya trafikplatsen var på plats på eftermiddagen för att prata med invånare och dela ut glass i solen. Representanter från Trafikverket och Svevia fick blommor som tack för det goda samarbetet. Även Karin Walde, konstnären bakom utsmyckningen av de två rondellerna med vikingatema, fick en bukett.

- Jag kommer verkligen sakna byggkillarna som jag jobbat med så länge nu, säger hon.

Vikingatema

Den ena rondellen har fått nitton namn utsksurna i cortenstål, varav Estrid och Jarlabanke är ett par av dem. Namnen finns på våra runstenar runt om i Täby.

Den andra rondellen har smyckats med fyra runstenar. Runstenarna har varit försvunna men är nu återskapade i rondellen.

Under invigningen delade Karin Walde med sig av sina tankar kring gestaltningen, hur processen började för henne:

- En plats kan äga en osynlig eller dold historia. Så tyckte jag att det var med just den här platsen när jag började skissa på rondellerna. Jag ville försöka göra den historien synlig. Få oss att tänka på våra förfäder som där på andra sidan motorvägen borta i skogsbrynet hackade eller ristade en runhäll för tusen år sedan. Så finns nu våra föregångares minne genom de två rondellerna med vikingatema, säger Karin Walde.

Informationstavlor om gestaltningen av rondellerna kommer att sättas upp på Centralvägen under de närmaste veckorna.

På bilden: Karin Walde, konstnär bakom utsmyckningarna vid trafikplatsen.