Love Dahl från Åva gymnasium får Gulddrakens stipendium för unga kroglöften

13 februari 2019, kl. 13:01 - Förskola & skola

Love Dahl från Åva gymnasium tog nyligen emot Dagens Nyheters stipendium Framtidsdraken, som delas ut till två unga talanger inom restaurangbranschen.

Gulddraken är Dagens Nyheters årliga pris sedan 2001 för de bästa restaurangerna, kaféerna och barerna i Stockholm. Sedan 2015 delar de även ut stipendiet Framtidsdraken till elever inom restaurangbranschen. Tanken med priset är att eleverna ska få en bättre bild av vad som krävs för att i framtiden kunna ta plats bland de främsta i yrket.

I år gick priset till Love Dahl som går restaurangprogrammet på Åva gymnasium samt Vilma Peregi på Grillska gymnasiet i Sundbyberg.

– Det kändes lite overkligt först när jag fick veta att jag skulle få Framtidsdraken, det var inte något jag hade förväntat mig, men nu känns det väldigt fint att jag får uppskattning för det jag har gjort. Det är en bra merit att ha fått det här priset, säger Love Dahl som berättar att han varit intresserad av mat och matlagning sedan barnsben.

– Det var när jag gick i högstadiet som jag bestämde mig för att matlagning var det jag ville ha som yrke. Det bästa jag har gjort var att söka till restaurangprogrammet på Åva, fortsätter Love.

Love Dahl berättar vidare att han vill fortsätta att utbilda sig inom yrket och om några år ser han sig själv som köksmästare på en restaurang i Stockholm eller utomlands.

– Det är oerhört glädjande att en av våra skickliga och talangfulla elever i Täby får en så fin utmärkelse som Framtidsdraken, som uppmuntrar och stimulerar till ytterligare utveckling. Stort grattis till Love Dahl och Åva gymnasium, säger Tobias Karlström (KD), ordförande gymnasie- och näringslivsnämnden.

Under våren väntar Gymnasie-SM i Grythyttan för Love Dahl och hans klasskamrat Casper Åkerman. Det är Sveriges äldsta och mest prestigefulla tävling där unga talanger i åk 3 får chansen att visa sina färdigheter i grenarna hotell, turism, servering och kock.

Läs mer om Framtidsdraken på Dagens Nyheters webbplats

Bild: Från vänster Alexandra Almstedt, Love Dahl, Casper Åkerman och Philip Josefsson Eklund, som alla är elever på Åva gymnasium.