Priser och stipendium för insatser inom kultur och idrott

29 april 2019, kl. 15:29 - Fritid & kultur

På kultur- och fritidsnämnden den 25 april utsågs vinnarna av årets priser och stipendier inom kultur och idrott. Förutom utmärkelsen delas priserna ut för att stödja och inspirera till fortsatta satsningar.

Kulturstipendier

För 2019 delas kulturstipendier ut till tre personer som är verksamma inom musik och konst.

Matilda Lindholm studerar sista året på mastersprogrammet i klassisk piano på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm samt frilansar som konsertpianist. Stipendiet på 15 000 kronor ska hon använda till att studera för Paul Roberts i Frankrike under två veckor i augusti.

Mikaela Steby Stenfalk arbetar som frilansande konstnär och formgivare inom utställningsproduktion, designforskning och utbildning. Mikaela är inbjuden att delta i Venedigs konstbiennal 2019 och vill använda stipendiet på 15 000 kronor till produktion, transport, deltagaravgift och logi under installationsdagarna.

Roger Smeby studerar mastersprogrammet i frikonst på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Stipendiet på 15 000 kronor planerar Roger att använda till ett examensarbete i form av en utställning som kommer äga rum i november 2019.

Kulturpris

Årets kulturpris går till Leif Grönwall som under lång tid varit engagerad i fornminnessektionen i Täby hembygdsförening och är en eldsjäl som brinner för Täbys kulturmiljö. Leif har alltid ett vakande öga över Täbys runstenar och har fört vårt historiska kulturarv i Täby vidare genom att sammanställa och sprida arkeologisk kulturinformation, exempelvis använder sig Stockholms läns museum av Leifs dokumentation.

Leif producerar den digitala tidningen "Fornminnesnytt" som med åren fått många läsare. Tillsammans med skickligt tagna foton på utgrävningsfynd bidrar tidningen till att läsarna får en aktuell och bred kännedom om Täbys anrika kulturhistoria.

Årets idrottspris

Årets idrottspris går till höjdhopparen Fabian Delryd som tävlar för klubben Täby IS friidrott. Bland Fabians meriter återfinner vi bland annat guld i Junior-SM (2017) och Senior-SM (2018). Därtill har han 2018 hoppat magnifika 2.33 i höjd, vilket placerar honom som fjärde bästa svenska manliga höjdhoppare genom alla tider.

Idrottspriset på 25 000 kronor hoppas kultur- och fritidsnämnden ska stimulera Fabian i sin fortsatta idrottskarriär.

Årets ungdomsledare

I Täby kommun finns många fantastiska ungdomsledare och i år har kultur- och fritidsnämnden beslutat att utse tre vinnare till priset årets ungdomsledare.

Anders Berg, 61 år, ungdomsledare Täby Handboll

Anders Berg har verkat som handbollsledare (tränare, styrelseledamot) i fantastiska 41 år. Utöver lagskapandet byggt på gemenskap, trygghet, ordning och respekt så bryr han sig även om sina spelare vid sidan av planen, exempelvis genom att erbjuda skjuts och mellanmål. Anders inspirerar via sitt ledarskap andra att bli ledare för barn och ungdomar.

Hanna Persson, 19 år, ungdomsledare Täby Basket

Hanna har trots sin unga ålder redan skaffat sig mycket ledarerfarenhet och engagerar sig brett i klubben Täby Basket. Hanna kombinerar sin egen spelarkarriär som innebär spel i division 1 med att vara tränare för Flickor 05. Dessutom är hon medlem i ungdomsutskottet, styrelseledamot och domaransvarig. Hanna är en stark symbol för ungdomars viktiga engagemang.

Jonathan Sandberg, 45 år, ungdomsledare Täby IS innebandy

Har du inte varit med och spelat innebandy från 5-6-åldern så kan det svara svårt att få plats när du är i mellan- högstadieåldern. Jonathan Sandberg såg detta 2012 och drog igång innebandyträning för barn födda 2002 (10-åringar). Han vill skapa möjligheter för barn, utanför de ordinarie tävlingssystemet, att kunna utveckla tekniken och intresset för sporten. Jonathan är en ledare som med sitt engagemang är en sann förebild.

Prisutdelning

Den 4 juni klockan 19.00–20.30 är det prisutdelning för årets priser och stipendium i Täby kommunhus foajé. Kvällen bjuder på mingel, prisutdelning och underhållning för pristagare, familjer och supportande Täbybor.