Åva gymnasium satsar på fler tjejer till Teknikprogrammet

26 april 2019, kl. 09:25 - Förskola & skola

Åva gymnasium vill få fler tjejer att söka sig till Teknikprogrammet, där majoriteten av eleverna är pojkar. Genom en nystartad kvinnlig arbetsgrupp arbetar skolan för att visa upp en annan bild av utbildningen och motverka olika fördomar.

Arbetsgruppen, som består av kvinnliga pedagoger från Teknikprogrammet, en kvinnlig studie- och yrkesvägledare och biträdande rektor, anordnade i mars sin första träff med målet att inspirera tjejer i årskurs 9 som sökt sig till Teknikprogrammet i första, andra och tredje hand. Under träffen fick de blivande gymnasieeleverna veta mer om hur det är att vara tjej på Teknikprogrammet för att kunna bli av med eventuella farhågor och fördomar.

Tjejerna som redan går på Teknikprogrammet besöker i sin tur teknikföretag för att känna på yrket och möta kvinnliga civilingenjörer som kan bli förebilder inför det kommande yrkeslivet.

– Det här är ett långsiktigt arbete där vi vill skapa miljöer som tilltalar tjejer och informera de som ska välja utbildning och karriär om de stora möjligheterna som finns för dem inom en spännande bransch där kvinnor är efterfrågade. Att jobba med teknikutveckling är att utveckla samhället, säger Lillemor Larsson, rektor på Åva gymnasium.

Läs mer om Åva gymnasiums satsning på att locka fler tjejer till Teknikprogrammet på taby.se/ava.