Matchning för nyanlända nominerat till bästa samhällsnyttiga e-tjänst

11 oktober 2018, kl. 14:10 - Jobb & företagande

Täby kommun har under hösten startat ett ambitiöst projekt för att underlätta för nyanlända att hitta arbete med stöd av digitala verktyg. Verktyget nominerades tillsammans med fem andra svenska e-tjänster till e-Diamond Awards 2018.

Projektet arbetar på ett helt nytt sätt, bland annat genom en innovativ lösning som kallas ”digitala rummet”. Det digitala verktyget nominerades i oktober till e-Diamond Awards för bästa samhällsnyttiga e-tjänst 2018. Vann gjorde Polismyndighetens e-tjänst Giltighetskontroll id-handling.

Syftet med projektet är tvådelat och handlar dels om att stärka individen i arbetssökande, exempelvis genom kartläggning av kunskaper och drivkrafter. Arbetet handlar också om att kartlägga den lokala arbetsmarknadens behov och matcha det med de nyanländas förmågor, eller att i dialog hitta sätt att utbilda till den kompetens som de lokala företagen eftersöker.

Om det digitala rummet

Det digitala rummet innehåller en studio där aspiranterna får möjlighet att lyfta fram sina drivkrafter och förmågor i en digital videopresentation. Aspiranterna lägger sedan in det filmade cv:et med kort information om sig själva i e-tjänst.

Näringslivet kan på samma sätt ange vad de eftersöker för kompetens och samtidigt skapa en videopresentation för att berätta mer om sitt företag.

De olika tjänsterna och de förmågor som lagts till cv kan sedan matchas av kommunens arbetsmarknadskoordinatorer och arbetskonsulenter, men de blir också sökbara för aspiranter och företagare.

Projektet lanserades i september och arbetet är under uppstart.

Läs mer om satsningen på att matcha nyanländas kompetenser med näringslivets behov.