Klimatsmart Täbybo får pris

7 maj 2018, kl. 12:51 - Bygga & bo

Under nio månader har sju klimatpiloter tävlat om att minska sin klimatpåverkan genom mindre justeringar i vardagen.

Den 28 april fick klimatpiloten Åke Nordahl ta emot pris för sin klimatinsats då han är den som minskat sin klimatpåverkan mest procentuellt bland de tävlande. Under nio månader har sju frivilliga klimatpiloter tävlat om att minska sin klimatpåverkan.

- Det är glädjande att se bra exempel på hur man som enskild person kan påverka klimatet med några få förändringar i vardagen. Att det dessutom kan ge uppmuntran till daglig motion som i vinnarens exempel med att ta cykel istället för bil är en positiv effekt. Jag hoppas att klimatpiloterna inspirerar fler Täbybor, säger Annica Nordgren (C) ordförande i Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd.


Täbybon Åke Nordahl är den klimatpilot som minskat sin klimatpåverkan mest och priset var en elcykel. Åke minskade sin klimatpåverkan med 25 procent.

- Jag är väldigt glad över att ha vunnit. Det jag har förändrat mest är mitt bilkörande. Jag kör nästan inget alls längre utan tar cykeln dit jag ska, säger den vinnande klimatpiloten Åke Nordahl.

Åke sorterar även sina sopor både hemma och på sitt landställe. Han sorterar sitt matavfall, glas, metall och papp.

- Om man vill minska sin klimatpåverkan kan man börja planera sina transporter. Man kan kanske dra ner på sina bilresor. Det kan vara svårt för de som har barn, men man kan försöka. Roslagsbanan som går igenom hela Täby är ett bra transportmedel, säger Åke Nordahl.

Klimatpiloterna har medverkat i kommunens projekt Klimatklivet som finansierats av Naturvårdsverket.

Om du vill veta vilket klimatavtryck du gör kan du göra klimattestet.

Klimattestet

På bilden ovan från vänster Christina Boldt, Kajsa Marsk-Rives, Eila Seel, Annica Nordgren (C) ordförande i Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd och vinnaren Åke Nordahl.

På bilden ovan från vänster Lena Lacopie, Annica Nordgren (C) ordförande i Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd och Therese Franzén.