Kemilärare i Täby tilldelas kungliga vetenskapsakademiens lärarpris 2018

8 mars 2018, kl. 12:57 - Förskola & skola

Täbyläraren Henrik Mickos som undervisar i kemi på Tibble gymnasium är en av fyra pristagare av Beijerstiftelsens lärarpris.

Priset delas ut till fyra lärare som genom entusiasm, nya idéer och engagerande arbete väcker elevers intresse för matematik, fysik, kemi, biologi, naturkunskap och NO.

Gör kemiämnet spännande för Täbys elever

Henrik Mickos har en bakgrund som doktor i kemi och arbetar idag som gymnasielärare i Täby. I motiveringen för priset hedras hans vetenskapliga metoder och förmåga att konkretisera relevanta problem och göra ämnet intressant för eleverna.

– Jag känner mig mycket glad och hedrad att få priset. Kemin ligger mig varmt om hjärtat och det styrker mig i föresatsen att visa på hur kemin finns överallt omkring oss och att den så lätt kan beskrivas i molekylära bilder, säger Henrik Mickos.

Lärarpristagarna delar på 200 000 kronor och får utöver det ekonomiskt bidrag till aktiviteter och skolbiblioteket.

Mer om priset

Kungliga Vetenskapsakademien vill genom sitt lärarpris visa Sveriges lärare i matematik och naturvetenskap sin uppskattning och samtidigt visa på lärarnas viktiga roll för landets utveckling. Pristagarna är nominerade av kollegor, rektorer, föräldrar eller elever och har, efter beredning av Akademiens kommitté för skolfrågor, valts av akademiens ledamöter.

Beijerstiftelsens lärarpris är uppkallat till Ingvar Lindqvists minne.