Estrid har flyttat till Vikingaliv

29 juni 2018, kl. 15:21 - Fritid & kultur

28 juni invigdes en ny utställning på muséet Vikingaliv på Djurgården i Stockholm. Estrid, vikingakvinnan från Täby, är en av huvudpersonerna i utställningen.

Vikingakvinnan Estrid tros ha varit en av 1000-talets mäktigaste kvinnor i trakten kring Täby och Vallentuna. Estrids skelett hittades vid en arkeologisk utgrävning 1995 och återskapades av dock- och modellmakaren Oscar Nilsson. Tack vare att Estrid och hennes familj reste flera runstenar och att arkeologer hittat hennes grav kan vi veta en hel del om hennes liv.

Ett samarbete mellan Täby kommun och Vikingaliv

Tidigare har modellen av Estrid varit placerad på huvudbiblioteket i Täby. Under våren 2018 kom Täby kommun och Vikingaliv överens om ett samarbete där Estrid lånas ut till utställningen.

- Estrid kommer självklart längta tillbaka till Täby, men det är kul att hon nu får vara en del av utställningen på Vikingaliv och sätta Täby och Runriket på kartan, säger Robert Stopp (L), kultur- och fritidsnämndens ordförande.

I den nya utställningen på Vikingaliv får besökarna möta Estrid och lära sig mer om hennes spännande historia. Vid Estrids monter kan besökarna också titta på filmen som beskriver hur det gick till när hennes grav hittades 1995. I andra delar av utställningen kan besökaren bland annat bekanta sig med det vikingatida långhuset. Huset är inrett som ett matförråd med råvaror och verktyg från livet i det vikingatida hemmet.

På bilden från vänster: Robert Stopp (L), kultur- och fritidsnämndens ordförande, Erik Andersson (M), riksdagsledarmot Stockholms län, Erik Heribertsson, kultur- och fritidschef.

På Vikingalivs webbplats kan du läsa mer om utställningen.