Årets priser och stipendium för insatser inom kultur och idrott

27 april 2018, kl. 15:35 - Fritid & kultur

På kultur- och fritidsnämnden den 24 april utsågs vinnarna av 2018 års priser och stipendier inom kultur och idrott som delas ut för att stödja och inspirera till fortsatta satsningar.

Kulturpris

Årets kulturpris går till Carl Wahren som är humanist ut i fingerspetsarna. Carl har lång erfarenhet av arbete i politiska, kulturella och humanistiska sammanhang och delar gärna med sig av dessa erfarenheter till sin publik. Carl uppträder med humoristiska föreläsningar i kombination med musik för en stor del av Täbys seniorer och är mycket populär. Denna kulturella gärning har fått en stor äldre publik i Täby att uppleva både musik, litteratur, konst och kulturella samhällsfrågor.

Kulturstipendium

Täby har i år två kulturstipendiater inom kategorierna dans och film:

Hamilton Blomquist studerar första året på Kungliga Svenska balettskolan. Stipendiet på 22 500 kronor ska användas till en danskurs på dansskolan P.A.R.T.S. i Bryssel.

Victor Frosteryd är verksam inom film och vill göra en kortfilm som ska utspela sig i Täby. Stipendiet på 22 500 kronor ska användas till produktionskostnader.

Årets idrottspris

Årets idrottspris går till innebandyspelaren Moa Tschöp från Täby FC Innebandy. Moa utsågs nyligen till Årets spelare i Damernas elitserie (Svenska Superligan), där hon från sin backplats stod för 76 poäng på 26 matcher. Dessutom vann Moa VM-guld med Sverige i december 2017. Idrottspriset på 25 000 kronor hoppas kultur- och fritidsnämnden ska stimulera Moa i sin fortsatta idrottskarriär.

Årets ungdomsledare

I Täby kommun finns många fantastiska ungdomsledare och i år har kultur- och fritidsnämnden beslutat att utse tre vinnare till priset årets ungdomsledare:

Nosrat Safai är ungdomsledare i föreningen IFK Täby Bordtennis. Innan Nosrat började engagera sig i föreningen var IFK Täby Bordtennis en förening som var nära att läggas ner. Från 2012 har han jobbat hårt för att utveckla träningskvalité och träningsmiljö. Hans ledord i utvecklingen av IFK Täby Bordtennis är respekt för varandra och sporten.

Sebastian Brinkenfeldt och Adrian Ashhami är ungdomsledare i Täby Amerikanska Fotbollsförening. Sebastian och Adrian har skapat ett utbildningsprogram inspirerat av coach Jon Clark i USA. Utbildningsprogrammet handlar inte bara om spelartekniska kvalitéer utan också om spelarnas utveckling som människor, bland annat har de diskuterat mansrollen i samhället.

Prisutdelning

Den 23 maj klockan 18.30–20.30 är det prisutdelning för årets priser och stipendium i Täby kommunhus foajé. Kvällen bjuder på prisutdelning och tal av kultur- och fritidsnämndens ordförande, pianospel av kulturpristagaren Carl Wahren samt underhållning av elever från Täby kulturskola.

Varmt välkommen att mingla med pristagare och stipendiater!