Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS)
Täby kommun är sjukvårdshuvudman för den vård och omsorg som ges till invånarna på särskilda boenden, biståndsbedömd dagverksamhet och daglig verksamhet.
Kontakta oss
I Täby kommun finns en medicinskt ansvarig sjuksköterska som ansvarar för uppföljning genom tillsyn hos alla vårdgivare. MAS främsta uppgift är att ansvara för att vården bedrivs enligt hälso- och sjukvårdslagen och patient-säkerhetslagen.
MAS ger riktlinjer för hälso- och sjukvården till vårdgivarna som stöd till verksamheten. MAS utreder även avvikelser inom sitt ansvarsområde och anmäler dessa till Inspektionen för vård och omsorg, (IVO) enligt lex Maria. MAS är knuten till socialnämnden.
Vårdskador - lex Maria
Vårdgivaren ska utreda och anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Denna regel kallas lex Maria. Syftet med utredningen ska vara att så långt som möjligt klarlägga händelseförloppet och vilka faktorer som påverkat det, samt ge underlag för beslut om åtgärder som ska ha till ändamål att hindra att liknande händelser inträffar på nytt, eller att begränsa effekterna av sådana händelser om de inte helt går att förhindra. Vid misstanke om eventuell vårdskada ska huvudmannen informeras via MAS som även kopieras vid anmälan till IVO.
Stöd till dig som vårdgivare eller leverantör
Som vårdgivare ska du se till att det finns en verksamhetschef som ansvarar för hälso- och sjukvården i verksamheten, ansvaret regleras i hälso- och sjukvårdsförordningen (SFS 2017:80). MAS- riktlinjer är övergripande dokument som utgör ramverk och minimikrav inom det kommunala hälso- och sjukvårdsansvaret. De anger inom vilka områden lokala rutiner skall finnas och anger lägsta nivå för vad som är en god och säker hälso- och sjukvård inom det kommunala hälso- och sjukvårdsansvaret.
Respektive enhet och respektive vårdgivare ska ha lokala rutiner utifrån MAS-riktlinjerna. De lokala rutinerna skall vara skriftliga och beskriva vem som gör vad, när och hur. Det är kommunens MAS som avgör om de lokala rutinerna kan godkännas. Vid MAS tillsyn av verksamheten är det de lokala rutinerna, samt följsamheten till dessa som granskas.
Patientsäkerhetsberättelse
Varje år måste alla vårdgivare upprätta en patientsäkerhetsberättelse. Patientsäkerhetsberättelsen ska vara färdig senast den 1 mars varje år och sänds digitalt till kommunens MAS.
Klagomål på vården
Från och med 1 januari 2018 gäller nytt system för hantering av klagomål inom hälso- och sjukvården. Klagomål ska utredas och besvaras av vårdgivaren, det vill säga den juridiska person som driver vården, enligt en strukturerad modell som beskrivs i lagen.