Trygghet och samverkansgrupper
Kontakta oss
Ställ din fråga via webben
Täby är en trygg och säker kommun, och det ska även fortsättningsvis ges goda förutsättningar för att bevara Täby tryggt och säkert. Täby kommuns trygghetsarbete ska bidra till att människor är trygga i sin vardag och känner tillit till att samhället förmår förebygga och hantera frågor som rör brott och otrygghet. Samverkan, engagemang och delaktighet i trygghetsarbetet bidrar till en hållbar samhällsutveckling i Täby kommun.
Täby kommun arbetar därför aktivt med att skapa förutsättningar för dialog, samverkan och gemensamma arbetsplattformar mellan olika aktörer och invånare i kommunen.
Samverkansöverenskommelse med polisen
Täby kommun och polisen har undertecknat en samverkansöverenskommelse för att effektivt kunna förebygga brott och bevara tryggheten i Täby. Under perioden 2023-2026 är det beslutat att Täby kommun och lokalpolisområde Täby ska fokusera på nedanstående fokusområden för samverkan:
- Brott och ordningsstörningar i offentlig miljö
- Ungdomar och brott
- Organiserad brottslighet
De olika områdena överlappar varandra då brottsligheten samvarierar mellan flera olika kategorier. Samverkansöverenskommelsen ska bidra till trygghetsskapande och brottsförebyggande åtgärder som bevarar och stärker tryggheten och säkerheten i Täby.
Medborgarlöften med polisen
Medborgarlöften är en del av polisen och kommunens långsiktiga brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete. Medborgarlöfte är ett polisiärt och kommunalt åtagande. Med utgångspunkten att öka tryggheten där människor bor och verkar ska polisen tillsammans med Täby kommun arbeta händelseinriktat med insatser som syftar till att motverka uppkomsten av brott, ordningsstörningar och otrygghet i kommunens offentliga miljöer.
Detta innebär:
- Polisen i lokalpolisområde Södra Roslagen ska kontinuerligt genomföra trygghetspatrulleringar på strategiskt utvalda platser, samt öka synligheten på brottsintensiva platser i kommunen under brottsfrekvent tid.
- Täby kommun ska kontinuerligt arbeta uppsökande och förebyggande genom de funktioner kommunen har till sitt förfogande, däribland fältgruppen, kommunvakter, väktarbevakning och nattvandring. Detta ska ske vid de platser och områden som av olika orsaker upplevs otrygga, samt vid de platser där ungdomar vistas.
Samverkansgrupper
Genom arbetsgruppen Tryggt och snyggt bidrar Täby kommun till att stärka det trygghetsskapande och brottsförebyggande arbetet. Tryggt och snyggt är ett samarbete mellan flera olika kommunala verksamheter där trygghet i offentlig miljö står i fokus.
Insatser avser fysiska åtgärder som bevarar och stärker tryggheten i offentlig miljö. Åtgärder kan till exempel vara att se till att det är rent och snyggt, att klotter saneras och att parker och gångvägar har en bra belysning.
Trygghetsvandringar
En trygghetsvandring är precis vad det låter som – en vandring för ökad trygghet och en bättre närmiljö. Vid trygghetsvandringar tar kommunen hjälp av boende och verksamma i ett område som kan dela med sig av faktorer som gör att området upplevs som otryggt. Utifrån kartläggningen från trygghetsvandringen tar arbetsgruppen inom Tryggt och snyggt fram en åtgärdslista. Platser som upplevs som otrygga kan ofta förbättras med enkla medel. Det kan till exempel vara att klippa ned ett buskage närmast en gångväg så att sikten förbättras, åtgärda dålig belysning eller klotter.
Täby kommun har tillsammans med polisen en lång tradition av Grannsamverkan (GSV). I Täby finns närmare 11 000 hushåll anslutna till GSV. Trenden i både Täby och flera norrförorter är att villainbrotten har ökat.
Inbrott, stölder och skadegörelse sker ofta i skydd av anonymitet. Genom ökad kunskap och engagemang kan grannar tillsammans minska anonymiteten och tillsammans motverka mycket av den brottslighet som sker i bostadsområden. Genom nätverket kan de boende hjälpas åt att hålla uppsikt över varandras bostäder och närområdet.
Arbetet sker i samverkan med polisen som bistår med kunskap och information. Traditionellt bygger grannsamverkan på dialog och samarbete mellan de boende och polisen, men idag ser vi en utveckling där flera parter tar ett aktivt ansvar.
Grannsamverkansbilen i Täby kommun
Polis, kommun och utvecklingsgruppen för Grannsamverkan har sedan 2013 projektet Grannsamverkansbil. Projektet syftar till att öka tryggheten i boendemiljön och grannsamverkansbilens huvuduppgift är att öka tryggheten i boendemiljön genom att:
- Genomföra observationspass i bostadsområden.
- Följa polisens anvisningar om områden som behöver besökas.
- Följa kommunens anvisningar som ökar tryggheten i bostadsområden.
- Rapportera bilar/skrotbilar, anmäla klotter m.m.
- Förmedla skade-och brottsförebyggande information.
Starta Grannsamverkan
Boende, fastighetsägare eller bostadsrättsföreningar i ett område eller trapphus kan starta igång Grannsamverkan. Är ditt område överens om att ni vill starta Grannsamverkan kontaktar ni ansvarig polis för gransamverkan i Täby.
Mats Hessler: 070 936 06 89
mats.hessler@polisen.se
Läs mer om grannsamverkan:
En viktig del i Täby kommuns trygghetsarbete är drogförebyggande insatser bland unga. En del av det förebyggande arbetet fokuserar på cannabisprevention, då Cannabis är den vanligaste illegala drogen bland ungdomar idag.
Sedan flera år tillbaka finns en expertgrupp i Täby kommun som arbetar aktivt med informationsinsatser och utbildning kring Cannabis och dess effekter. Cannabisgruppen vänder sig främst till vuxna som finns i barn och ungas närhet, det vill säga föräldrar, lärare och fritids- och föreningsledare.