Förebyggande arbete unga
Det förebyggande arbetet i Täby sker utifrån en kombination av främjande och förebyggande åtgärder.
Med främjande åtgärder avses sådant som stöder det friska, som stärker människors hälsa och förmågor generellt. Med förebyggande arbete avses insatser som kan vidtas innan ett riskbeteende eller en skada uppstår, genom att stärka skyddsfaktorer och minska eller undanröja riskfaktorer.
Kunskap om risk- och skyddsfaktorer
Kunskapen om risk- och skyddsfaktorer utgör fundamentet för det hälsofrämjande- och förebyggande arbetet i Täby. Huvudsakligt fokus ligger på att stärka ett flertal skyddsfaktorer, som till exempel stödjande föräldrar, en hälsofrämjande skola, meningsfull fritidssysselsättning för unga, samt begränsad tillgång till alkohol, narkotika och tobak.
Tidiga insatser har avgörande betydelse
För ett framgångsrikt förebyggande och främjande arbete är tidiga insatser för barn av avgörande betydelse. Tidiga insatser är viktiga för att förhindra den problemspridning som annars kan ske över tid. Föräldrarna och familjen är den första och viktigaste arenan för förebyggande och främjande arbete. Föräldrar kan på ett unikt sätt påverka förutsättningar för barnets fysiska och psykiska hälsa. Därutöver krävs en utvecklad och smidig samverkan mellan elevhälsan, socialtjänsten och andra aktörer runt barn, unga och deras familjer.
Förebyggande och främjande insatser i Täby
Tobaksförebyggande insatser
Tobaksfri skoltid
I Täby är skoltiden tobaksfri sedan 2016. Med tobaksfri skoltid menas den tid då skolan bedriver sin verksamhet ska vara tobaksfri, oavsett om elever och lärare är på eller utanför skolans område. Tobaksfri skoltid ger möjlighet att påverka barn och ungas tobaksvanor och attityder i en hälsofrämjande riktning och underlättar arbetet med att hålla skolgårdarna rökfria.
Motiverande samtal
Återkommande utbildningstillfällen sedan 2011 i MI (Motiverande samtal) för personalgrupper som arbetar med barn och unga i Täby. MI är en evidensbaserad samtalsmetod som används i rådgivning och behandling för att underlätta förändringsprocesser vad gäller livsstilsfrågor.
Alkoholförebyggande insatser
Drogpolicy
För att få föreningsbidrag i Täby krävs att barn och -ungdomsföreningar har en utarbetad drogpolicy.
Drogfria mötesplatser och aktiviteter
Ung fritid erbjuder trygga, drogfria mötesplatser och aktiviteter där unga ges möjlighet att utveckla intressen och knyta sociala kontakter.
Narkotikaförebyggande insatser
Utbildning och informationsinsatser
Sedan 2014 finns en expertgrupp i Täby kommun som arbetar aktivt med utbildning och informationsinsatser kring cannabis och dess effekter. Cannabisgruppen vänder sig främst till vuxna som finns i barn och ungas närhet, det vill säga föräldrar, lärare och fritids- och föreningsledare.
Kampanjer för att informera och utbilda genomförs årligen. Målgrupp är vuxna omkring barn och unga, i synnerhet föräldrar. Kampanjerna innehåller bland annat insatser via media och föreläsningar om cannabis.
Förebyggande insatser mot psykisk ohälsa
Social omsorg arbetar föräldraskapsstödjande med bland annat relationsbaserade föräldraskapsprogram.
Utifrån 2021 års budget genomförs förbättringar av elevhälsan i Täby kommun.
Föräldraskolan
Föräldraskolan är ett material som tagits fram av polisen för att göra vuxna uppmärksamma på ungas drogbruk. Materialet sprids av kommunerna i Roslagen och polisen med målsättningen att öka föräldrars medvetenhet och kunskaper om narkotika bland unga.
Kontakt vid oro och funderingar
Mini-Maria Täby, telefon: 08-5555 9384
Socialtjänsten i Täby kommun, mottagningsgruppen, telefon: 08-5555 9334
Fältgruppen, telefon: 08-5555 9080
Lokalpolisområde Täby, kommunpolisen, telefon: 010-563 1454
Information om droger: www.drugsmart.com