Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. 

Ansök

Kurser på gymnasienivå

Kurserna är för dig som behöver läsa in gymnasiet, och för dig som vill komplettera dina betyg för att komma in på universitet eller högskola.

Behörighet

Du kan söka enstaka kurser och även hela yrkesinriktade utbildningar som ger en gymnasieexamen motsvarande treårigt gymnasium. Det finns såväl teoretiska som praktiska utbildningar att välja på. 

Kurserna vänder sig till dig som

  • saknar gymnasieexamen eller slutbetyg från gymnasiet
  • är folkbokförd i Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholm eller Österåker kommun
  • är minst 20 år (från och med den 1 juli det år du fyller 20 år)
  • är under 20 år och har gymnasieexamen, studiebevis eller slutbetyg från gymnasiet
  • saknar någon eller flera av de kurser som krävs för behörighet för vidare studier.

Vårt utbud

Genom KCNO kan du läsa flera kurser på gymnasienivå. Kurserna ges av våra utbildningsanordnare och vissa skolor erbjuder samtliga kurser och en del några enstaka kurser. Du kan läsa mer om vilken skola som erbjuder vilka kurser via länken nedan.

Information om skolorna

Välj när och hur du vill plugga

Du väljer själv om du vill studera på heltid eller deltid, på distans eller i klassrum beroende på vad som passar dig bäst. Oavsett om studierna sker på distans eller i klassrum har du en lärare som stöttar dig under kursens gång. Om du läser på distans och har laborationer i din utbildning behöver du genomföra laborationerna och eventuella prov i en lokal bestämd av skolan.

Behov av särskilt stöd och extra anpassningar

Utbildningen ska alltid utformas så att du som är i behov av särskilt stöd eller extra anpassningar får det. Om du behöver särskilt stöd har du rätt till det oavsett undervisningsform och studienivå.

För att göra de anpassningar behöver, kontaktar du den skola du ska studera på. Gör det så fort du fått kallelsen till kursen.

Vill du läsa mer om särskilt stöd kan du göra det via länken nedan.

Skolverkets webbplats

Studiemedel

Du som läser på minst halvtid kan söka studiemedel från Centrala studiestödsnämnden – CSN. Du behöver läsa minst 20 poäng per vecka för att det ska räknas som heltidsstudier. För att få fram hur mycket du studerar delar du kursens totala poäng med kursens totala antal veckor. Du kan läsa flera kurser samtidigt, men de får tillsammans inte överstiga mer än heltid. I räkneexemplen nedan ser du hur du ska räkna.

Kurs

Kursens totala poäng

Antal veckor du läser

Poäng per vecka

Din studietakt

Svenska 1

100 poäng

5 veckor

20 poäng per vecka

Heltid - 100 procent

Svenska 1

100 poäng

10 veckor

10 poäng per vecka

 

Halvtid – 50 procent

Svenska 1

100 poäng

20 veckor

5 poäng per vecka

Kvartsfart – 25 procent

Studiestartsstöd- För dig som är arbetslös

Studiestarts­stöd är ett bidrag för dig som är arbetslös. Du kan ansöka om studiestartsstöd för att studera på komvux eller folkhögskola från och med det år du fyller 25.

Det är din hem­kommun som i första hand bedömer om du har rätt till studiestartsstöd, om du tillhör målgruppen och om du uppfyller övriga villkor. Det är också via din hemkommun som du gör din ansökan.
Du är välkommen att kontakta oss för att utreda om stödet kan vara aktuellt för dig.

Med anledning av coronakrisen görs vissa undantag från ordinarie regler under 2020. Dessa ändringar innebär bland annat att du från och med den 1 juli 2020 kan du ha rätt till studiestartsstöd även om du har varit arbetslös kortare tid än sex månader. Även fribeloppet för studiestartsstödet tas bort under 2020. Det innebär att de inkomster som du har haft under 2020 inte kommer att påverka hur mycket studiestartsstöd du kan få. Det gäller alla typer av inkomster.

Du kan läsa mer om villkoren för studiestartsstöd via länk:
https://www.csn.se/bidrag-och-lan/studiestod/studiestartsstod.html

Ansökan

I kurskatalogen hittar du alla kurser och utbildningar som går att söka just nu. Kurskatalogen uppdateras i god tid inför varje termin, och du gör din ansökan via knappen nedan.