Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. 

Ansök

Kurser på grundskolenivå

Kurser på grundskolenivå är för dig som behöver komplettera din grundskoleutbildning.

Behörighet

Kurserna vänder sig till dig som

  • behöver komplettera din grundskoleutbildning
  • är folkbokförd i Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholm eller Österåker kommun
  • är minst 20 år (från och med den 1 juli det år du fyller 20 år).

All undervisning är kostnadsfri men du behöver betala för studiematerial. Du får inte läsa om en kurs för att höja dina betyg i en kurs du redan är godkänd i. Är du folkbokförd i en annan kommun än ovanstående så är det din hemkommun som bestämmer om du får studera via KCNO.

Vårt utbud

Genom KCNO kan du läsa flera kurser på grundskolenivå. Kurserna ges av våra utbildningsanordnare och vissa skolor erbjuder samtliga kurser och en del några enstaka kurser. Du kan läsa mer om vilken skola som erbjuder vilka kurser via länken nedan.

Information om skolorna

Välj när och hur du vill plugga

Du väljer själv om du vill studera på distans eller i klassrum, beroende på vad som passar dig bäst. Oavsett om studierna sker på distans eller i klassrum har du en lärare som stöttar dig under kursens gång. På en del skolor erbjuds även de som studerar på distans att delta i klassrumsundervisningen när de behöver. Du kan också välja att läsa dagtid eller kvällstid. Du kan läsa mer om de olika skolornas upplägg via länken nedan.

Information om skolorna

Behov av särskilt stöd och extra anpassningar

Utbildningen ska alltid utformas så att du som är i behov av särskilt stöd eller extra anpassningar får det. Om du behöver särskilt stöd har du rätt till det oavsett undervisningsform och studienivå.

För att göra de anpassningar behöver, kontaktar du den skola du ska studera på. Gör det så fort du fått kallelsen till kursen.

Vill du läsa mer om särskilt stöd kan du göra det via länken nedan.

Skolverkets webbplats

Studiemedel

Du som läser på minst halvtid kan söka studiemedel från Centrala studiestödsnämnden – CSN. Du behöver läsa minst 20 poäng per vecka för att det ska räknas som heltidsstudier. För att få fram hur mycket du studerar delar du kursens totala poäng med kursens totala antal veckor. Du kan läsa flera kurser samtidigt, men de får tillsammans inte överstiga mer än heltid. I räkneexemplen nedan ser du hur du ska räkna.

Kurs

Kursens totala poäng

Antal veckor du läser

Poäng per vecka

Din studietakt

Engelska

100 poäng

5 veckor

20 poäng per vecka

Heltid - 100 procent

Engelska

100 poäng

10 veckor

10 poäng per vecka

 

Halvtid – 50 procent

Engelska

100 poäng

20 veckor

5 poäng per vecka

Kvartsfart – 25 procent

Studiestartsstöd för arbetslösa

Studiestarts­stöd är ett bidrag för dig som är arbetslös. Du kan ansöka om studiestartsstöd för att studera på komvux eller folkhögskola från och med det år du fyller 25.

Det är din hem­kommun som i första hand bedömer om du har rätt till studiestartsstöd, om du tillhör målgruppen och om du uppfyller övriga villkor. Det är också via din hemkommun som du gör din ansökan.
Du är välkommen att kontakta oss för att utreda om stödet kan vara aktuellt för dig.

Med anledning av coronakrisen görs vissa undantag från ordinarie regler under 2020. Dessa ändringar innebär bland annat att du från och med den 1 juli 2020 kan du ha rätt till studiestartsstöd även om du har varit arbetslös kortare tid än sex månader. Även fribeloppet för studiestartsstödet tas bort under 2020. Det innebär att de inkomster som du har haft under 2020 inte kommer att påverka hur mycket studiestartsstöd du kan få. Det gäller alla typer av inkomster.

Du kan läsa mer om villkoren för studiestartsstöd:
https://www.csn.se/bidrag-och-lan/studiestod/studiestartsstod.html

 

Rätt nivå

Kurserna ges på flera nivåer - från nybörjare till vad som motsvarar högsta nivån av grundskolan. Om du är osäker på vilken nivå som är rätt för dig kan du ta kontakt med oss. Ibland behöver du komma och göra ett nivåtest hos oss innan vi vet vilken kurs som är rätt för dig.

Ansökan

Ungefär en gång per månad startar nya kurser. Sista ansökningsdag för komvux kurser på grundskolenivå är tre veckor innan kursstart. Du hittar information om kursutbud och ansöker via knappen nedan.