Aktiviteter

Kulturskolan Ung kultur och Ung fritid – mötesplatser för barn och unga, och biblioteken i Täby arrangerar sommarläger för barn och unga i olika åldrar. På lägren finns alla möjlighet att prova något nytt, träffa nya kompisar och få härliga sommarminnen.

Det finns något för alla. Skapa smycken, fiska, sjunga, dansa, spela teater och musikinstrument, och mycket mer.

Om sommarens läger och anmälan

 

Biblioteken i Täby erbjuder mycket kul i sommar. Kom förbi! förutom böcker, e-böcker och tidningar hittar du läsbingo, novelltävling och konsttävling. Det finns något för alla åldrar!

Mellan 9-12 augusti kan barn mellan 12 och 16 år delta på skrivlägerläger med författaren Lena Ollmark. I närheten av alla bibliotek finns även möjlighet att gå GPS-tipspromenader och så kommer det finnas lite somriga boktips, pyssel och knåp i sociala medier.

Bibliotekens sommaraktiviteter och läger

 

I Täby finns flera friluftsbad som varje år gästas av barn och vuxna under sommarens varma dagar.

I Näsbypark hittar du den långgrunda badstranden vid Näsaäng samt bryggan vid Kråkudden. Längs denna del av Värtan finns även Hägernäsbadets strand.

I Skarpäng finns Rösjön med sandstrand och brygga. I Gribbylund finns  badplatser runt Rönningsjön, däribland populära Skavlöten och Ängsholmsbadet. I Arninge-Ullna hittar du Ullnabadets sandstrand.

Hundar får inte vistas på offentliga badplatser men är välkomna till hundbadet vid Hästängen i anslutning till Rönningesjön, i Gribbylund.

Mer information om badplatserna i Täby

Vänlig påminnelse om parkering

När du kommer till badplatsen ska du parkera på anvisad plats och på ett sätt som inte hindrar utryckningsfordon, såsom ambulans, till badplatsen. Ta gärna en promenad eller cykelturtill badet om du har möjlighet.

 

Åva skatepark är en 800 kvadratmeter stor, nybyggd skatepark intill Åva gymnasium och Tibble ishall. Här möts skateare, inlinesåkare och åskådare i alla åldrar. Prova på du också!

Vill du hellre åka sparkcykel (kickbike) finns en till bana med olika hinder i betong precis bredvid Åva skatepark.

Åva skate-och sparkcykelpark

Aktivitetsytan i Täby kyrkby finns i närheten av Midgårdsskolan, mellan radhusområdet på Albert Målares väg och järnvägsspåren. Här kan du testa dina coolaste tricks med din skateboard eller kickbike!

 

I Täby finns det mer än 30 parker av olika slag som erbjuder plats för både vila och aktivitet. Varför inte ta med dig maten utomhus och ha picknick i parken? en given sommarfavorit för både stora som små.

Täbys parker och grönområden

I Rönninge by vid Rönningesjöns östra strand kan du se hur vardagen gestaltades sig för en bonde i Täby för 100 år sedan. Här finns ladugård med djur, kaffestuga, hembygdsmuseeum och en slöjdbod. Allt i ett vackert naturreservat.

Upptäck mer på Rönninge by:s webbplats

Kom ut och lek! Även vuxna mår bra av att hålla barnasinnet vid liv. I Täby finns många lekplatser, många utformade i olika teman för barn i olika åldrar. Vad sägs om Båtleken, Cirkusleken, Skogsleken, Sjöflygleken eller Åkerspöket? Tar ni er fram med cykel är Trafiklekplatsen ett tips för att lära mer om regler, vett och etikett i trafiken! Senaste tillskottet finns i Näsbypark och heter Slottsleken.

Täbys lekparker

I området kring Vallentunasjön finns ovanligt många runstenar från vikingatidens slut. Vi kallar det för Runriket. Här vandrar du in i vikingatiden och området där forntidens människor levde. Bland annat den mäktiga vikingakvinnan Estrid, farmor till stormannen Jarlabanke.

Lek- och upplevelsepark och andra besöksmål

I Runriket finns även en lekpark och konstnärlig upplevelsepark som introducerar dig till de olika besöksmålen och en paviljong med information om släkten Jarlabanke.

Passa på att besöka närliggande kyrkorna med ursprung ur de kristna vikingar som levde här samt närliggande restauranger såsom Såstaholm, Skänkstugan och Täby golf. Grävelsta gård och gårdsbutik är ett annat tips!

Läs mer om Sommar i Runriket