Sommarlovsaktiviteter

Sommarvärmen bjuder in till nya sätt att umgås. Ha dock Folkhälsomyndighetens rekommendationer i åtanke när du umgås i närheten av andra människor, även när du är utomhus. Tillsammans kan vi sänka smittspridningen av covid-19.

Summercrew är en familjefest på Täby torg som vänder sig till barnfamiljer med barn i åldrarna runt 7–14 år. Evenemanget äger rum under två perioder i sommar, mellan 14 juni – 9 juli och 2–12 augusti. Mellan kl.12.00–17.00, måndag till fredag, finns olika typer av aktiviteter på torget för stora och små.

Upplägget anpassar Täby kommun utifrån rådande rekommendationer för att begränsa smittspridningen av covid-19, vilket bland annat innebär avgränsad yta och begränsat antal personer på plats.

Dessa roliga aktiviteter kommer finnas på plats på torget!

 • Speedshooting – Hur snabbt kan du skjuta en boll på mål med innebandyklubba?
 • Megaschack – Utmana din motspelare med knähöga schackpjäser
 • Minigolf - Spel med en putter på bana. Samla poäng och spela med dina kompisar.
 • Steg Golf - Ett utomhusspel som kan spelas av både stora och små. Kasta bollarna och försök få dem att fastna på stegen. Beroende på vilket steg de landar på får du 1, 2 eller 3 poäng.
 • Kreativa hörnan - Låt fantasin flöda! Gör till exempel ett bokstavsarmband. Det finns även pins och mandalas.
 • Låna ett sällskapsspel och sätt dig med vänner vid kaféborden för en härlig spelstund. Varför inte en omgång i schack, backgammon, dam, kvarn, domino eller yatsy? Spelbox Alga "6 spel i 1" finns också att låna.
 • Boule och kubb – Roliga aktiviteter för alla åldrar vid boulebanan på Esplanaden.
 • Uppblåsbar klättervägg
 • Uppblåstbar basketspel
 • ”Mega Fyra i rad” - Utmana dina vänner med fyra i rad
 • ”Mega Fia med knuff” - Utmana dina kompisar med fia med knuff
 • ”HesherBall” – Ett spel som går ut på att två eller flera spelare ska hålla igång den röda bollen med hjälp av den svarta.
 • ”Slackrack” - öva din ballans på en fyra meter lång ”lina”
 • Cirkusskola – mellan den 3 och 5 augusti, kl.11–16.30. Prova på akrobatik, jonglering och att gå på lina med professionella cirkusartister från Cirkus Cirkör!

Vi ses på Täby torg i sommar!

Vid frågor, kontakta: Therese Alvebro via e-post therese.alvebro@taby.se eller telefon via kommunens växel 08-55 55 90 00.

Cirkusskola på Täby torg! mellan den 3 och 5 augusti, kl.11–16.30 kan du prova på akrobatik, jonglering och att gå på lina med professionella cirkusartister från Cirkus Cirkör! På plats kommer även andra aktiviteter att finnas tillgängliga för barn och vuxna.

Aktiviteten är anpassad för olika åldrar och är kostnadsfri. Ingen föranmälan behövs.

Upplägget anpassar Täby kommun utifrån rådande rekommendationer för att begränsa smittspridningen av covid-19, vilket bland annat innebär avgränsad yta och begränsat antal personer på plats.

Vi ses på Täby torg i sommar!

Vid frågor, kontakta: Therese Alvebro via e-post therese.alvebro@taby.se eller telefon via kommunens växel 08-55 55 90 00.

Ung fritid, Täby bibliotek och Täby musik- och kulturskolor arrangerar sommarläger för barn och unga i olika åldrar. Det finns möjlighet att vara med på kanot- och fiskeläger, skrivarläger, musik-, cirkus- och showteaterläger. Det finns även ett läger där du deltar i ett lajv samt förbereder din roll själv tillsammans med andra lajvare.

Följ med och få minnen för livet!

Mer information och anmälan

Alla läger är planerade för att följa Folkhälsomyndighetens restriktioner i den rådande pandemin.

I Täby finns flera friluftsbad som varje år gästas av barn och vuxna under sommarens varma dagar.

I Näsbypark hittar du den långgrunda badstranden vid Näsaäng samt bryggan vid Kråkudden. Längs denna del av Värtan finns även Hägernäsbadets strand.

I Skarpäng finns Rösjön med sandstrand och brygga. I Gribbylund finns badplatser runt Rönningsjön, däribland populära Skavlöten och Ängsholmsbadet. I Arninge-Ullna hittar du Ullnabadets sandstrand.

Hundar får inte vistas på offentlig badplatser men är välkomna till hundbadet vid Hästängen i anslutning till Rönningesjön, i Gribbylund.

Två påminnelser innan ditt besök

 • Med sommarvärmen kommer flera möjligheter till att umgås på olika sätt. Ha dock Folkhälsomyndighetens rekommendationer i åtanke även när du är utomhus och vistas i närheten av andra människor. Genom att fortsätta hålla avståndet och ta ett personligt ansvar hjälps vi alla åt att motverka spridningen av covid-19.
 • Kom även ihåg att parkera på anvisad plats och på ett sätt som inte hindrar utryckningsfordon, såsom ambulans, till badplatsen. Ta gärna en promenad eller cykelturtill badet om du har möjlighet.

Mer information om badplatserna i Täby

Åva skatepark är en 800 kvadratmeter stor, nybyggd skatepark intill Åva gymnasium och Tibble ishall. Här möts skatare, inlinesåkare och åskådare i alla åldrar. Prova på du också!

Vill du hellre åka sparkcykel (kickbike) finns en sprillans ny bana med olika hinder i betong precis bredvid Åva skateparke.

Mer information om Åva Skatepark och sparkcykelpark

I Täby finns det mer än 30 parker av olika slag som erbjuder plats för både vila och aktivitet. Varför inte ta med dig maten utomhus och ha picknick i parken? en given sommarfavorit för både stora som små.

Mer information om Täbys parker samt karta

En påminnelse

Med sommarvärmen kommer flera möjligheter till att umgås på olika sätt. Ha dock Folkhälsomyndighetens rekommendationer i åtanke även när du är utomhus och vistas i närheten av andra människor. Genom att fortsätta hålla avståndet och ta ett personligt ansvar hjälps vi alla åt att motverka spridningen av covid-19.

I Rönninge by vid Rönningesjöns östra strand kan du se hur vardagen gestaltades sig för en bonde i Täby för 100 år sedan. Här finns ladugård med djur, kaffestuga, hembygdsmuseeum och en slöjdbod. Allt i ett vackert naturreservat.

Upptäck mer på Rönnine by:s webbplats

Kom ut och lek! Även vuxna mår bra av att hålla barnsinnet vid liv. I Täby finns många lekplatser, många utformade i olika teman för barn i olika åldrar. Vad sägs om Båtleken, Cirkusleken, Skogsleken, Sjöflygleken, Åkerspöket eller Trafiklekplatsen? Dessa lekplatser och många till hittar du runt om i Täby.

Läs mer om Täbys lekplatser samt karta

I området kring Vallentunasjön finns ovanligt många runstenar från vikingatidens slut. Vi kallar det för Runriket. Här vandrar du in i vikingatiden och området där forntidens människor levde. Bland annat den mäktiga vikingakvinnan Estrid, farmor till stormannen Jarlabanke.

I sommar finns flera olika aktiviteter som du kan testa under ditt besök. Bland annat yoga, pilgrimsvandring längs uråldriga stigar, och ett digitalt GPS-quiz för att testa vad du kan om vikingatiden i Täby och Vallentuna. Du kan också lyssna till poddar om vikingatiden, järnåldern och runor mitt bland den natursköna och kulturhistoriska miljön.

I Runriket finns även en lekpark och konstnärlig upplevelsepark som introducerar dig till de olika besöksmålen och en paviljong med information om släkten Jarlabanke.

Passa på att besöka närliggande kyrkorna med ursprung ur de kristna vikingar som levde här samt närliggande restauranger såsom Såstaholm, Skänkstugan och Täby golf. Grävelsta gård och gårdsbutik är ett annat tips!

Läs mer om Sommar i Runriket