Aktiviteter under påsklovet 2024

Välkommen till biblioteken under påsklovet för att pyssla, prata böcker,
lyssna på läskiga historier och gå tipspromenader. Självklart går det också bra att bara krypa ner i en skön soffa med en bok, tidning eller ljudbok!

Tisdag

Biblioteken i Gribbylund, Skarpäng och Täby kyrkby anordnar pyssel och tipspromenader. Ingen föranmälan krävs, bara att komma förbi!

På huvudbiblioteket kan barn från tre år prova på slöjd

Prova-på-slöjd på huvudbiblioteket.

Onsdag

Biblioteken i Gribbylund, Skarpäng och Täby kyrkby anordnar pyssel och tipspromenader. Välkommen utan föranmälan.

I Gribbylund kan barn mellan 7–12 år också delta på magiskt bokfika. Anmälan behöver göras i förväg.

Magiskt bokfika i Gribbylund.

På huvudbiblioteket kan barn från 6 år vara med på magiskt skapande. Föranmälan krävs.

Magiskt skapande på huvudbiblioteket.

Torsdag

Biblioteken i Gribbylund, Skarpäng och Täby kyrkby anordnar pyssel och tipspromenader. Ingen föranmälan krävs, bara att komma förbi!

På huvudbiblioteket kan barn från 9 år höra mer om häxor. Anmälan behöver göras i förväg.

Häxor och annat hemskt på huvudbiblioteket.

I Näsbypark dukas sagopyssel upp.

Sagopyssel på biblioteket i Näsbypark.

Fredag

Biblioteken i Gribbylund, Skarpäng och Täby kyrkby anordnar pyssel och tipspromenader. Ingen föranmälan krävs, bara att komma förbi

Täby har många vandringsleder och naturstigar genom natur med vackra vyer och historiska miljöer.

Fornslingan, Skogsslingan och Sjöslingan är tre vandringsslingor om totalt cirka 15 kilometer i Hagby och runt Mörtsjön. Ta med matsäck och njut av naturen i påsk!

Friluftslivet upplever du även på Roslagsleden, en längre vandringsled med många kulturella sevärdheter i delvis orörd natur. 

I Täby Kyrkby station finns en forn- och naturstig som delvis slingrar sig genom naturreservatet Täby prästgård. Längs stigen syns fornlämningar och information om hur människorna i forntidens Täby levde.

Läs mer om Täbys vandringsleder och strövområden

Fira påsken med glädje och lek! I Täby finns många lekplatser, många utformade i olika teman för barn i olika åldrar. De har alla finurliga namn som avslöjar lekplatsens tema, som exempelvis Båtleken, Cirkusleken, Skogsleken, Sjöflygleken och Slottsleken. Och vad vore inte roligare än att fylla påskägg med något gott i och avsluta leken med en äggjakt? Kanske hittar du till en ny lekplats denna gång?

Hitta till Täbys alla lekplatser

I Täby utgör konstverk en naturlig del av stadsplaneringen, inte minst när nya bostadsområden byggs. Idag äger kommunen cirka 1700 konstverk som är utplacerade i den offentliga miljön. Är du nyfiken på dem kan du ladda ner Stockholms läns museums app "Upptäck konsten" och gå en egen konstvandring bland några av dem. För att gå turerna behövs en telefon (smartphone) där du laddar ner appen Upptäck konsten. Antingen på Google Play eller App store.

Konstvandring i Täby

I appen Upptäck historien hittar du digitala guideturer på olika platser i Täby. Lär dig mer om kulturhistorien längs Roslagsbanan och några platser i Täby kyrkby och nära Täby centrum. Eller kanske du är intresserad av historien vid Näsby slott och Täby kyrka?

Turerna hittar du under kategorin Kulturhistoria längs spåren. Allt du behöver för att gå turerna är en telefon (smartphone) där du laddar ner appen Upptäck historien. Antingen på Google Play eller App store.

Läs mer om Täbys historia

Täby kommun har mycket att erbjuda i form av natur- och friluftsliv. Njut av skogen och ta med något att grilla vid de grillplatser som finns i Skavlötens friluftsområde, Rönninge by och i Stolpaskogen.

Skavlötens friluftsanläggning ligger vid norra änden av Rönningesjön. Gå en upptäcktsfärd i skogen eller varför inte vandra upp till Fornborgen som finns alldeles intill sjön. Ett besök i Rönninge by, en lantbruks- och kulturby vid sjöns södra ände, är också värt ett besök!

Stolpaskogens grillplats vid Ensta krog är en av många grillplatser som finns i Täby.

Skavlötens friluftsområde och andra friluftsgårdar i Täby

Stolpaskogen och andra naturområden i Täby

Information om Rönninge by och öppettider

I Rönninge by vid Rönningesjöns östra strand kan du se hur vardagen gestaltades sig för en bonde i Täby för 100 år sedan. Här finns ladugård med djur, hembygdsmuseeum och en slöjdbod. Allt i ett vackert naturreservat. Kanske har det kommit nya djur till gården som du inte har träffat förut?

Under påskhelgens röda dagar är kaffestugan, gårdsbutiken och andra delar av gården stängd. Mer information om öppettider hittar du på Rönninge bys webbplats.

Information om Rönninge by och öppettider

I området kring Vallentunasjön finns ovanligt många runstenar från vikingatidens slut. Vi kallar det för Runriket. Entrén är vid Jarlabankes bro. På runstenarna berättar forntidens människor sina gripande levnadsöden. En av dessa var den mäktiga vikingakvinnan Estrid, farmor till stormannen Jarlabanke.

I Runriket finns även en rolig lekplats och konstnärlig upplevelsepark som introducerar dig till de olika besöksmålen och en paviljong med information om släkten Jarlabanke.

Läs mer om Runriket